VoltaireVoltaire

Voltaire a fost unul dintre cei celebrati intelectuali ai secolului al XVIII-lea, oferind comentarii satirice asupra ideilor si politicii din acea perioada. Era, practic, John Oliver, cu 300 de ani inainte ca John Oliver sa fie nascut. Atitudinea sa entuziasta si plina de voia buna fata de evenimentele lumii intr-o perioada in care toata lumea are foarte serioasa in legatura cu orice poate fi atribuita, cel putin partial, unei cantitati de cafea care i-ar oferi palpitatii unui rinocer.

„Cofeina?” zici batjocuritor, „Eu beau cinci Red Bull-uri pe zi, unde e postarea despre mine?” Mda, imi pare rau, dar nu esti deloc pe aproape. Voltaire era atat de dependent de cafea, incat fata sa ar trebui sa apara pe fiecare Starbucks din lume. Vorbim despre 30 de cani de cafea pe zi …. si uneori, de doua ori pe atat.

Consumul sau crestea de cate ori lucra la un lucru pe care el il considera important. Cea mai faimoasa opera a sa, romanul „Candid sau optimismul”, a fost scrisa de-a lungul a cinci luni, consumand atat de multa cofeina incat un sofer de tir de noapte ar tipa socat daca ar fi vazut ce-si turna acest om in corp. Se spune ca in timp ce scria „Candide”, Voltaire ar fi baut, in medie, 50 – 70 de cani de cafea pe zi. Asta inseamna o cafea la fiecare zece minute, fara micul dejun inclus. La rata aceasta, e incredibil ca mai era capabil sa scrie, in loc sa inceapa sa latre la vecinii sai stand in patru labe sau alte lucruri nebunesti.

Acest stil de viata poate suna a reteta sigura pentru un infarct sigur, dar Voltaire a trait pana la varsta frumoasa de 83 de ani, murind usor in somn. Probabil ca asta a fost prima data cand chiar a dormit cu adevarat in viata sa, asa ca greutatea acelor ani de nebunie si fara liniste s-au lasat peste el ca un put de mina dinamitat.

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *