Untul de cacao

Aproape toata lumea mananca unt de cacao la un moment dat si chiar si mai multi il folosesc pe post de crema hidratanta pentru corp. Dar, ce e untul de cacao mai exact si cat e de sanatos?

Mai intai de toate, acest „unt” nu vine de la nicio vaca. Mai degraba, alaturi de pudra de cacao, acesta este unul din cele doua produse importante facute din boabe de cacao. Dupa ce fermierii culeg boabele de cacao, acestea sunt curatate, prajite si apoi presate cu masini hidraulice, fiind pregatite astfel pentru productia de unt de cacao. Dupa ce se extrage si untul, bucatile solide ramase sunt transformate in pudra de cacao.

Atat untul cat si pudra de cacao, separate „din nastere”, sunt reunite apoi pentru a se face ciocolata, impreuna cu zahar si lapte- in functie de gustul fiecaruia. Cele mai multe derivate ale ciocolatii sunt realizate din pudra de cacao, insa untul de cacao este responsabil pentru consistenta ciocolatei.

Realizat dintr-o combinatie de grasimi care sunt solide la temperatura camerei, dar lichide atunci cand sunt depozitate la o temperatura echivalenta cu cea a corpului uman, untul de cacao reprezinta motivul pentru care ciocolata pur si simplu se topeste in gura. De asemenea, este rezistent la oxidare, iar acest lucru inseamna ca ajuta ciocolata sa nu se rancezeasca.

Efectele untului de cacao

Chiar daca untul de cacao reprezinta ingredientul „tacut” dintr-o combinatie unt si praf de cacao, acesta este de departe de a fi inactiv in organism. Untul de cocos este format, in principal, din acizi, grasimi solide si saturate, iar acest lucru inseamna ca determina o crestere a riscului fata de bolile cardiovasculare. Pe de alta parte, in untul de cacao exista acizi monosaturati care scad riscul de boli de inima. Efectul net al acizilor grasi din untul de cacao este acela ca are un efect redus asupra sanatatii inimii, desi este o adevarat bomba calorica.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *