Migranti africani

Uniunea Europeana doreste sa ofere si mai mult ajutor tarilor africane care coopereaza in interceptarea migrantilor inainte sa treaca Marea Mediterana catre Europa, intorcandu-i in tarile de unde au plecat.

Intr-o noua abordare a crizei migratiei, Uniunea Europeana doreste sa coopereze cu tarile natale ale migrantilor si sa mareasca ajutorul oferit statelor, pentru a-si primi cetatenii inapoi. Tarile africane prin care migrantii vor tranzita vor fi rugate sa-i trimita inapoi in tarile de origine, primind in schimb sume de bani.

Uniunea Europeana, ca institutie, a cheltuit mai mult de 13 milioane de euro pe ajutorul peste hotare in 2013. Aceasta este cel mai mare donator daca ajutorul oferit pe stat membru este inclus. Fiecare stat membru si-a asumat obligatia de a oferi 0.7% din PIB in ajutor, in cazul Marii Britanii asta insemnand 11.7 miliarde de lire sterline doar anul trecut.

Planurile Uniunii Europene de a deschide centre pentru migranti in Africa, initial in Niger, fac parte din politica de abordare a problemei in apropiere de tara de origine si de marire a capacitatii de a lua migrantii inapoi. Migrantii economici vor primi stimulentul de a beneficia de programele de ajutorare europene daca se intorc acasa.

Oficialii UE vor lucra la centre si impotriva propagandei contrabandistilor de oameni, care ii pacalesc pe migranti sa creada ca vasele care calatoresc spre Europa au parte de o calatorie scurta si usoara, in ciuda faptului ca mai mult de 1.800 de oameni au murit pe mare doar anul acesta.

Un oficial UE a negat zvonurile care sustineau ca centrele respective vor fi tabere pentru refugiati, insa vor fi identificati cei care au clar nevoie de protectie, precum locuitorii unor state ca Siria si Eritreea. Uniunea Europeana ar putea sa le ceara statelor membre sau altor state vestice sa-i accepte drept refugiati.

Primul centru se va deschide pana la sfarsitul anului in Niger, care a devenit un centru al traficantilor de migranti dinspre Africa de Vest catre Europa.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *