ca-mare-IQ-ridicat

Un cap mai mare nu inseamna un IQ mai mare

Daca iti doresti sa fii vazuta ca o persoana care are un IQ ridicat, ai schimba ceva in legatura cu aspectul fizic care il ai? Poate ca vei spune ca dimensiunea capului e lucrul pe care il vei schimba. La urma urmei, cu cat ai mai mult loc pentru creier, cu atat creierul va fi mai mare si, cu atat si nivelul IQ-ului va fi mai ridicat. Daca esti un om care a crezut acest lucru, inseamna ca te inseli. Un studiu recent realizat subliniaza ca un cap mai mare nu inseamna si un nivel al IQ-ului mai ridicat.

Oamenii de stiinta din Austria, Olanda si Australia au adunat datele de la 88 de studii publicate si nepublicate, care cuprind mai mult de 8000 de participanti, astfel incat sa confirme ca dimensiunea creierul nu este egala cau valoarea inteligentei. „Cu toate ca poate fi observata o anumita legatura intre cele doua aspecte, volumul creierul are o relevanta extrem de mica atunci cand vine vorba de IQ”- sustine autorul principal al studiului, Jakob Pietschning, de la Institutul de Psihologie Aplicata de la Universitatea din Viena.

Preluand probe de la 148 de creiere sanatoase, oamenii de stiinta au fost capabili sa faca o analiza in detaliu, astfel ca au descoperit ca totusi exista o legatura foarte mica intre dimensiunea creierului si IQ, insa modul in care este structurat creierul este cel care influenteaza inteligenta. Pietschning a explicat ca „structura creierului pare a fi mult mai importanta atunci cand ne dorim sa explicam IQ-ul, in timp ce dimensiunea creierului functioneaza ca un mecanism de compensatie al functiilor cognitive”. Cu alte cuvinte, dimensiunea creierului determina rapiditatea cu care functiile cogntive sunt indeplinite.

De ce cred oamenii ca dimensiunea creierului are legatura cu IQ-ul?

Oamenii de stiinta sunt de parere ca cei peste 150 de ani de studii in domeniu confirma legatura dintre cele doua aspecte, insa, cercetatorii dau vina pentru acest lucru interpretat prost pe publicatiile revistelor de specialitate din trecut. Astfel, aceasta prejudecata a aparut din dorinta publicatiilor de a face mai multe vanzari, astfel ca, pentru a vinde exemplarele, acestia au adoptat titluri de articole mai atragatoare, iar din aceasta cauza oamenii au ajuns sa creada ca dimensiunea creierului influenteaza capacitatea de inteligenta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *