Tularemia este o afectiune cauzata de bacteria Francisella tularensis si afecteaza atat oamenii, cat si animalele. Microorganismul este numit dupa Edward Francis care, atunci cand era in Tulare County, California, a ajutat la descoperirea modului in care se raspandeste boala.
Exista mai multe metode prin care oamenii se pot infecta: vin in contact cu animalele infectate sau sunt intepati de insecte ce s-au hranit cu sangele animalelor infectate. De asemenea, tularemia se poate contacta pe cale aeriana atunci cand se inhaleaza particule din carcasele animalelor moarte. Oamenii se supun la un risc major si atunci cand beau apa contaminata.
Tularemia nu este o boala comuna, statisticile aratand ca intr-un an, in Statele Unite ale Americii, se intalneste mai putin de un caz la un milion de persoane.
Simptomele tularemiei apar intre 3 si 5 zile dupa ce microorganismul a fost contactat. Afectiunea debuteaza brusc, imitand gripa: febra, dureri musculare, oboseala, dureri de cap. Daca F. tularensis a patruns in organism pe cale aeriana, pneumonia este una dintre complicatii. Daca nu este tratata, aceasta boala este fatala in 60% din cazuri, o cauza frecventa fiind cedarea unui organ. Daca este tratata la timp, moartea este rar intalnita, in mai putin de 5% dintre cazuri.
Ce este interesant despre aceasta bacterie este faptul ca poate fi folosita in bioterorism, la fel cum este folosit antraxul, botulismul sau bruceloza. Odata raspandita in aer, se estimeaza ca mai bine de 80% dintre persoanele expuse se vor infecta, iar dintre acestea 6% vor muri. Este necesar sa fie inhalate doar 10-50 de bacterii, ca persoana respectiva sa se imbolnaveasca de tularemie. Daca un numar mare de persoane vor fi infectate, spitalele nu vor putea face fata numarului mare de pacienti. In plus, soldatii infectati vor fi incapabili sa mai lupte. Tularemia este greu de diagnosticat si nu exista vaccin care sa o previna