iisus pe cruce

Traditii si superstitii din Saptamana Patimilor

Saptamana Mare, sau Saptamana Patimilor, dupa cum mai este denumita, este in plina desfasurare. Aceasta cuprinde perioada dintre Duminica Floriilor (in care se serbeaza Intrarea Domnului in Ierusalim) si duminica urmatoare, in care se serbeaza Invierea Domnului. Dupa cum fiecare sarbatoare din oricare regiune are anumite traditii sau superstitii, nici Pastele romanilor nu face exceptie.

De exemplu, nu este bine sa dormi in Joia Mare – decat daca vrei sa lenevesti tot anul. Desi, poate suna bine in teorie, nu cred ca e o idee prea buna, per total, mai ales ca daca dormi in Joia Neagra, vei intampina dificultate in orice lucru inceput, fie el usor, fie el greu. De asemenea, pana in aceasta zi trebuie terminate muncile de primivara, precum curatenia, vopsitul gardului sau arsul gunoiul.

De Vinerea Mare se leaga mai multe traditii. Cea mai cunoscuta este mersul la biserica pentru a trece pe sub mama cu Sfantul Epitaf, de preferabil, in genunchi, fiind astfel izbavit de pacate. Trecerea pe sub aceasta Masa, se zice, ca reprezinta coborarea lui Iisus in mormant.

In aceasta zi se tine post negru, fiind denumita si Vinerea Seaca, din acest motiv. Batranii spun ca cei care vor tine aceasta traditie vor avea parte de sanatate si vor fi feriti de rele, tot anul. In regiunile istorice ale Moldovei si Bucovinei superstitiosii cred chiar ca daca vor tine post negru in Vinerea Mare, se vor vindeca de bolile de piele de care sufera.

O superstitie mai dubioasa este cea conform careia, de Vinerea Mare, nu este bine sa mergi la tuns, deoarece, se spune ca va muri cineva din familie, daca faci asta. In zone din Moldova, in schimb, se spune ca daca te tunzi azi, vei fi ferit de durerile de dinti in tot restul anului.

Duminica, ziua in care se serbeaza Invierea, se obisnuieste ca oamenii sa se spele pe fata cu apa in care au fost puse un ou rosu si cateva monezi. De asemenea, se obisnuieste sa te speli pe fata cu acel ou, pentru a fi frumos si imbujorat, precum oul. Daca vei ciocni un ou cu cineva in aceasta zi, se spune ca va veti intalni pe lumea cealalta, iar daca nimeresti un ou cu doua galbenusuri, pana la sfarsitul anului, iti vei gasi sortitul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *