scenariu-fallout 4

Avand loc intr-o lume post apocaliptica, Fallout 4 este unul din cele mai asteptate si cele mai anticipate jocuri ale anului 2015. Insa, ar putea oamenii sa supravietuiasca in urma unui dezastru nuclear si sa traiasca zeci de ani in adaposturi special amenajate? Expertii de la American Chemical Society explica care sunt elementele de baza pentru supravietuire intr-o luma plina de radiatii- insa este un scenariu mult mai greu decat am fi crezut vreodata.

Actiunea jocului Fallout 4, care a fost lansat recent, se situeaza in jurul unui scenariu devastator, care se petrece in urma unui dezastru nuclear. De asemenea, singurii supravietuitori din rasa umana sunt cei care s-au retras in adaposturi speciale. Astfel, cercetatorii sustin ca, cu scopul de a se proteja, oamenii nu au voie sa se expuna la particule alfa si beta, dar si la raze gamma pentru o perioada lunga de timp. In esenta, cheia supravietuirii intr-un astfel de scenariu este de trei ori mai ridicata atunci cand exista timp, distanta si adapost.

Scenariu apocaliptic

Ei bine, acest lucru inseamna ca oamenii trebuie sa se afla la o distanta cat mai mare posibil fata de explozia nucleara, existand si adaposturi potrivite. Dr. Raychelle Burks, expert in chimie, explica: „Din moment ce adaposturile la 100 de metri in pamant nu vor functiona oriunde in lume, ce putem face pentru a ne proteja in fata unor astfel de dezastre? De exemplu, NASA a dezvoltat adaposturi contra radiatiilor care sunt utilizate in misiunile spatiale, dar care pot fi adoptate si pentru astfel de scenarii. Oamenii de stiinta dezvolta nanomaterial care sa reziste la radiatiile puternice, temperaturi si presiuni ridicate”.

„Cei mai buni candidati in acest sens sunt nanotuburile de carton. Cercetarile din prezent sugereaza ca astfel de nanotuburi ofera protectie in fata radiatiilor, fiind de cel putin 100 de ori mai puternice decat otelul”- mai adauga oamenii de stiinta.

Cu toate acestea, viata pe termen lung in astfel de conditii ar fi destul de dificila, din moment ce adaposturile vor necesita pereti extrem de grosi, dar si alimentare cu apa, alimente si energie electrica. Combustibilii fosili ocupa un loc foarte mare si nici nu sunt durabili, iar energia solara nu va mai fi o optiune atunci cand traiesti intr-un adapost la 100 de metri in pamant.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *