Romani din UcrainaRomani din Ucraina

Romanii din Republica Moldova

Teritoriul ocupat de fosta U.R.S.S. este alcatuit:
 dintr-o zona in care peste 2/3 din populatie sunt ruteno-ucraineni;
 dintr-o zona in care nici una dintre cele cinci structuri etnice care o locuiesc nu ating 25,1 % din populatie;
 dintr-o zona in care mai mult din 2/3 din populatie sunt romani.
Ca si in trecut, preponderenta romaneasca este specifica zonelor centrale ale Republicii Moldova, respectiv partea de nord-est a Podisului Central Moldovenesc (zona polarizata de orasul Chisinau) si tinutul Nistrului inferior. Ponderea populatiei romanesti era in 1989 de 65 % (2 794 700 locuitori) inregistrand tendinta reconsolidarii constante. Aceeasi tendinta o manifesta structura nationala din orasul Chisinau si celelalte orase mai importante: Balti, Soroca etc. In orasele mici si mijlocii ca Orhei, Calarasi, Ungheni, etc. predominanta fiind data de populatia romaneasca.

Romanii din Ucraina

In regiunea maramureseana de la nord de raul Tisa, denumita astazi „Transcarpatica”, potrivit recensamantului sovietic din 1989, locuiau aproximativ 30 000 romani. La acelasi recensamant, in total, in Ucraina erau peste 133 000 romani si 324 000 moldoveni.

Romanii din alte foste tari foste sovietice

Colonizarile fortate din ultimele patru decenii (in special ale romanilor din Basarabia), vechile colonizari prin improprietarirea boierilor (de catre Ecaterina a II-a), sau cele fortate, prin retragerea ostilor turcesti, precum si rezultatul transhumantei oierilor romani au facut ca populatia romaneasca sa fie prezenta pe teritoriile fostei U.R.S.S., pana in Siberia si Caucaz.

Romanii de pe teritoriul Ungariei

In 1870, la Debrecen se inregistrau aproximativ 5 000 romani. Urme de sate ca: Nagykallu (Calul Mare), Letea Mare, Driscul, Ugra, Sadeni, Paciu amintesc de sate pur romanesti, la acea vreme. Dupa primul razboi mondial, populatia romaneasca de pe teritoriu Ungariei era de circa 250 000 locuitori, grupati in aproximativ 100 sate romanesti, iar in anul 1937, in zona oraselor Gyula, Szeged, Bekescsaba, Lokoshaza, Szolnok, Budapesta se apreciau a fi 121 000 romani (in prezent, doar 30 000).

Potrivit recensamantului maghiar, populatia de origine romana era in anul 2001 de 7 995 locuitori, fiind concentrata, majoritar, in judetele din apropierea granitei.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *