reductor melcat
reductor melcat

Reductorul este un component mecanic ce are functia de reducere a unuia dintre cei doi parametri care caracterizeaza puterea mecanica transmisa: momentul ori turatia. Reductorul are ca scop reducerea vitezei de rotatie a axului, asa fel incat sa se poata permite cresterea momentului, insa, din cauza randamentului, nu semnificativ. De aceea, un reductor poate fi denumit reductor de turatie, insa poate fi si multiplicator de cuplu.

Motoreductorul este un reductor pe care s-a cuplat direct un motor electric printr-o flansa. Acest motor poate fi asincron, triafazic sau monofazic, insa se pot folosi si alte categorii de motoare.

Reductoarele se clasifica dupa tipul de angrenaje folosite in: cele cu angrenaj cilindric, cele melcate si cele cu angrejat conic.

Pentru reductoarele cu angrenaj cilindric, pe langa faptul evident (angrenaje cilindrice), treptele de reducere pot fi, depinzand de raportul de reducere cerut, singulare sau multiple. Drept consecinta a rezultatului randamentelor fiecarei trepte in parte, randamentul total al genului acestuia de reductor este mare, randamentul individual al oricarei trepte fiind mare. In general, angrenajele folosite sunt elicoidale si sunt denumite angrenaje elicoidale.

Al doilea tip sunt popularele reductoare melcate; acestea au o aplicare vasta, insa pentru spatii restranse, cel mai des. Transmisia produsa are loc intre axe perpendiculare, nu intre axe care se intersecteaza, multumita naturii melcului. Din cauza randamentului mic al perechii dintre melc si roata melcata, reductorul melcat are un punct slab, avand un randament mai mic. Atunci cand randamentul ajunge la o un procent de sub 50% intreaga instalatie devine ireversibila, peste 50% din totalul puterii furnizate fiind disipata in caldura. Insa, chiar si atunci cand se intampla, folosirea reductorului melcat prezinta un beneficiu, deoarece are rol de frana, impiedicand posibilitatea de miscare reversibila a mecanismului folosit.

Reductoarele cu angrenaj conic solutioneaza problema transmisiei dintre axele perpendiculare, la fel ca reductoarele angrenajelor melcate. Doar o pereche de astfel de reductoare nu reprezinta necesarul ajungerii la raportul de reducere de care este nevoie. De aceea, angrenajului conic, care detine rolul de transmitere a puterii la doua axe perpendiculare care se intersecteaza, i se mai adauga fie unul, fie mai multe seturi de angrenaje elicoidale, ajungdanu-se astfel la raportul de care este nevoie pentru functionare.

Motoarele sunt folosite pentru o gama mica de turatii si cupluri de functionare, care nu se conformeaza cerintelor turatiilor si cuplurilor pe care le solicita aplicatia. O banda transportatoare nu poate fi folosita la turatia asigurata de un motor standard, insa un reductor modifica parametrii (adica turatia si cuplul), astfel incat se potrivesc nevoilor utilizatorului.

De admin

2 comentarii la „Reductorul melcat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *