diamante

Oamenii de stiinta sustin ca diamantele nu sunt atat de rare pe cat credem. „Diamantele se formeaza in adancimea pamantului- in adancul adancurilor- si poate fi un procces mai comun decat te-ai fi gandit vreodata”- sustine geochimistul Dimitri A. Sverjensky de la Universitatea Johs Hopkins.

Noile descoperiri „constituie o noua teorie cantitativa” despre procesul de formare a diamantelor, potrivit oamenilor de stiinta. Totusi, aceasta teorie nu va face ca inelele de logodna sa fie mai ieftine ca pana acum. Pentru inceput- prevalenta de diamante aproape de suprafata pamantului- in spatiile miniere- inca depinde de eruptiile rare vulcanice, care ridica magma din adancurile in care acestea se formeaza. Pe de alta parte, diamantele studiate de catre cercetatorul Sverjensky nu sunt neaparat pietre destinate bijuteriilor, din moment ce cele mai multe diamante au dimensiuni minuscule, de numai cativa microni- asa ca nu pot fi vazuti cu ochiul liber.

Formarea diamantelor

Folosind un model chimic, cercetatorul si absolventul Fand Huang au descoperit ca diamanatele se pot naste dintr-o reactie chimica relativ simpla. Mai specific, modelul- care inca trebuie testat cu materiale adevarate- arata ca diamantele se pot forma in urma cresterii aciditatii din timpul interactiunilor dintre apa si piatra. Perceptia comuna consta in faptul ca diamantele se formeaza prin procese mai complexe, care implica miscarea fluidelor ori oxidarea metalelor sau reducerea chimica a dioxidului de carbon. Oxidarea rezulta intr-un nivel de oxidare si mai ridicat sau un castig de electroni. Reducerea inseamna o scadere a fazei de oxidare, astfel ca, din punct de vedere colectiv cele doua sunt cunoscute ca si reactii „redox” .

„Intotdeauna ne-a fost greu sa explicam reactiile redox”- sustine omul de stiinta. Reactiile au nevoie de tipuri diferite de fluide care sa se miste catre piatra. Noile cercetari demonstreaza ca suprafetele de apa din pamant ar putea da nastere diamantelor, pe masura ce nivelul pH-ului scade in mod natural- adica devine din ce in ce mai acid- in timp ce se deplaseaza de la o roca la alta. Aceasta descoperire este una din cele mai importante descoperiri din ultimi 25 de ani si care reprezinta o piesa cheie in intelegerea procesului de formare a pietrelor pretioase.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *