Scoala este mediul in care ne formam ca oameni si implicit locul in care ne maturizam, in care invatam din greseli si invatam cum sa invatam la randul nostru pe altii.
Povesti de viata transpuse
Un lucru extrem de folositor si util in cadrul orelor de curs intr-o scoala il are si metoda exemplului, care pare sa ofere cele mai multe imagini din realitate, prin oferirea de exemple personale din viata profesorilor. Atunci cand piesele de viata sunt transpuse in povesti acestea par a prezenta o imagine mai putin dureroasa a ceea ce inseamna unele actiuni si evenimente din viata.
Se spune ca o discutie de o ora cu elevii poate fi o ora de literatura moderna in care elevii pun intrebari si profesorii ofera raspunsuri, pare a fi o conversatie cu un parinte spiritual, in maniera in care se realizeaza respectand metodologia didactica. Elevii pot obtine informatii reale si concrete care sa le faciliteze transformarea si implicit evolutia ca viitori indivizi activi pe piata sociala.
Exemple de viata si principii didactice
Exemplele constituie o buna modalitate de a insusi cuvinte si expresii colocviale, precum si formarea unei relatii echitabile intre elevi si profesori, bazata pe un management al clasei eficient, in masura in care se vor respecta si principiile didactice.
Cele mai multe principii didactice prevad insusirea activa si constienta a cunostintelor, dezvoltarea intuitiei, accesibilitate si individualizarea invatarii, principiul teoriei cu practica, insusirea cunostintelor in mod temeinic, dezvoltarea deprinderilor si a priceperilor, dar si sistematizarea continua in procesul de invatare.
In maniera in care teoria se leaga cu practica trebuie sa urmareasca valorificarea cunostintelor teoretice dar si a capacitatilor de invatare. In acest mod, lectiile trebuie sa asigure o putere operatorie a cunostintelor teoretice si implicit a transferului de cunostinte noi. Exemplele reale sunt de fapt principii de urmarit in viata, pe care elevii le vor parcurge la un moment dat.