Papesa IoanaPapesa Ioana

Daca n-ai auzit niciodata povestea Papesei Ioana, imi pare rau pentru tine, deoarece este grozava. De exemplu, daca reactia ta initiala cand ai auzit numele a fost „Nu stiam ca femeile pot fi Papi”, pai, asta e si ideea – nu pot. Aceasta este povestea femeii care a tras teapa mileniului.

In secolul IX, o femeie de origine germana, numita Ioana, a inceput studiul intr-o manastire, sustinand ca e barbat. Acoperita din cap pana in picioare in haine de calugar, ca toata lumea, nimeni nu a suspectat ca nu e barbat. Apoi a reusit sa ajunga la Roma, unde a devenit secretar pentru un cardinal. Si cand papa a murit, potrivit unui cronicar din secolul al XII-lea, Ioana a considerata ca fiind cea mai potrivita pentru job.

Timp de doi ani a reusit sa joace sarada, pana in ziua in care a dat nastere in timpul unei procesiuni stradale. De aici, povestea devine cam neclara. Dupa nastere, se pare ca Ioana a murit sau a fost ucisa cu piatre de catre public sau a fost legata de coada unui cal, o pedeapsa potrivita pentru un lider religios cu vagin, nu?

Secole dupa, procesiunile papale au evitat strada pe care Ioana a scos un Papa Jr. O statuie a fost ridicata pentru a comemora povestea ei. Aceasta a aparut pe vechile carti de tarot romane si statui din catedrale. Ani de zile dupa, fiecare candidat la papalitate trebuia sa stea pe sedes stercoraria, un tron special cu o gaura taiata in scaun … cardinalii trebuind sa verifice daca cel care sedea era barbat.

Din pacate, povestea Popesei Ioana nu pare verosimila. De exemplu, anul in care aceasta a fost incoronata, 855. Acest lucru nu poate fi adevarat pentru ca Leon al IV-lea a fost imediat inlocuit de catre Benedict al III-lea in 855. Doar daca nu cumva era Papa Ioan al VIII-lea, care a condus intre 872 si 882, doar ca acesta are propria lui poveste care se termina trist. Chiar nu exista un loc gol in istoria Bisericii in care un papa misterios ar fi putut sa apara.

Dovada cea mai mare impotriva Popesei Ioana consta in faptul ca nu exista referinte sau relicve de pe acele vremuri care sa-i sustina existenta – nicio pictura comandata a unui papa suspicios de feminin.

Cat despre motivul pentru care Biserica a evitat strada pe care se spune ca ar fi nascut, se pare ca acest lucru s-a intamplat pentru ca era prea ingusta pentru anturajul papal. Statuia care a fost ridicata pe acel lor a fost mereu acolo – aceasta reprezinta o zeita pagana, atribuita mai tarziu Papasei. Iar scaunul pipaielilor? Aceasta a fost doar o concluzie trasa de public, cand, de fapt, era o toaleta ceremoniala.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *