cpr

Canada este cunoscuta ca fiind o tara pasnica si care respecta drepturile omului. Cel putin aceasta este viziunea pe care o avem despre ei in momentul de fata. De-a lungul anilor totusi Canada a fost o tara care nu respecta drepturil cetatenilor sau a vizitatorilor cum am fi crezut initial.

Intre anii 1881 si 1885, a fost construita calea ferata Canadian Pacific Railway. Aceasta a fost construita folosind forta de munca a aproximativ 15 000 de chinezi imigranti. Acestia au fost folositi de Canada pentru a urgenta constructia caiii ferate datorita febrei aurului ce era prezenta in acea vreme. Munca era grea si periculoasa in acelasi timp. Multi dintre imigrantii care au lucrat la amplasarea liniilor nu au supravietuit sa vada lucrarea finalizata.

Ingrijorati de numarul foarte mare de imigranti chinezi din tara, guvernul a cerut o taxa pe cap de locuitor pentru fiecare persoana care doreste sa vina si sa locuiasca in Canadata. La inceput aceasta taxa a fost de 50 de dolari n anul 1885. Pe masura ce timpul a trecut taxa a crescut pana la 100 de dolari in anul 1900. In anul 1903 aceasta taxa a ajuns sa fie de 500 de dolari canadieni, echivalentul platii pe doi ani intregi de munca in China.  Doar cei din China au fost persecutati in asa fel, alte nationalitati neavand aceste taxe. In ciuda acestor taxe, multi chinezi au continuat sa vina in Canada. Acest lucru a dus la decizia guvernului canadian de a interzice imigratia chinezilor in tara in anul 1923. Dupa mai bine de doua decenii in anul 1947 legea a fost anulata, vreme la care chinezii au avut parte de aceleasi drepturi precum ceilalti imigranti care paseau pe teritoriul Canadei.

Efectele politicii rasiste in privinta comunitatii Chineze au fost destul de grave.  Multi dintre cei ce se aflau in Canada in acea perioada au ramas in imposibilitatea de a trimite venituri catre familiile de acasa. Multe familii au ajuns sa moara de foame in China din cauza ca au ramas fara o sursa de venit.

In istorie ziua de 1 Iulie a ramas pentru canadieni ca fiind Ziua Umilintei incepand cu anul 1923 cand a fost instaurata aceasta lege.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *