Oameni razand

Poate rasul sa te ucida?

Desi rasul ofera o multime de beneficii medicale, rasul necontrolat pentru o perioada mai lunga de timp nu este la fel de bun.

British Medical Journal a publicat recent un raport asupra efectelor negative ale rasului excesiv in oameni care sufera de diferite afectiuni de sanatate. Cercetarea a fost realizata de Universitatea Birmingham si Universitatea Oxford. Un ras normal in care nu se afla sunete in exces este intr-adevar bun pentru sistemul cardiovascular. Totusi, rasul in exces poate sa duca la cresterea tensiunii. O inima bolnava din nu se va descurca foarte bine in fata unei astfel de presiuni exsesive. Rasul intens duce si la marirea numarului de batai ale inimii.

Rasul excesiv ar putea sa fie fatal si pentru oamenii afectati de anevrism cerebral. Rasul vigoros poate sa duca la aparitia presiunii intracraniale. Chiar si oamenii cu alte tulburari neurologice sunt sfatuiti sa evite sa rada fara control pentru a evita complicatiile.

De asemenea, oamenii care sufera de astm ar trebui sa evite sa rada prea tare. intr-un studiu, patientii au observat ca simptomele lor (dureri in piept si tuse) se inrautateau din cauza rasului excesiv. Totusi, s-a mai observat ca atacul de astm provocat de ras nu reprezenta un caz de urgenta medicala.

Exista cazuri confirmate de oameni care au murit de ras. De exemplu, in 1989, Ole Bentzen, un audiolog danez, in timp ce se uita la filmul „Un pestisor pe nume Wanda”, a inceput sa aiba accese de ras. A inceput sa rada atat de tare, incat inima sa a inceput sa bata foarte repede, fluctuand undeva la intre 250 si 500 de batai pe minut, ducand la stop cardiac.

In 1975, Alex Mitchell din Anglia a inceput sa rada fara control cand a urmarit un episod televizat al seriei britanice „Goodies”. Acesta a ras non – stop timp de 25 de minute, lasandu-l fara aer din cauza stopului cardiac.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *