In cadrul Bucovinei si judetului Suceava, criteriul structurii poate fi usor ilustrat. Nu se poate vorbi despre areale perfect omogene, decat la o scara foarte mica, daca ne rezumam la unitati administrative (orase, comune) sau unitati de relief restranse (masive montane, podisuri), in schimb sunt specifice arealele polarizate si anizotropice.
O regiune anizotropica este o „anomalie territoriala a regiunilor omogene si a celor polarizate”. Elementul central al unei regiuni anizotropice este axa de dezvoltare in jurul careia se dezvolta intreaga regiune, celelalte elemente avand o importanta mai redusa
In ceea ce priveste polarizarea, acest proces s-a realizat in jurul centrelor urbane care dezvolta relatii stranse cu localitatile satelit si limitrofe, fiind principalele rezervoare generatoare de turisti, cat si principalele puncte de reper si de prima stationare pentru turistii veniti din afara judetului
Un rol deosebit in cadrul acestei polarizari l-au avut si pricipalele cai de acces care asigura accesibilitatea catre destinatiile turistice si imprima, in acelasi timp, directia fluxurilor turistice
Principalii centri polarizatori din judet sunt de fapt principalele orase (Suceava, Radauti, Falticeni, Gura-Humorului, Cimpulung, Vatra Dornei) care, in functie si de cadrul natural in care s-au dezvoltat, au generat areale variate, individualizate, personalizate geografic si de un real interes turistic.
Arealele luate in discutie in abordarea de fata prezinta numeroase similitudini cu modelul de succesiune a centrelor polarizate intr-o regiune anizotropica a lui Dauphine.
Arealele turistice ale judetului Suceava se pot alinia practic in lungul celor doua axe importante de cai de comunicatie (N-S, E-V), cu centrele polarizatoare in principalele orase, dar si cu alte subsisteme periferice.
In ceea ce priveste caile de acces care au facilitat dezvoltarea acestor areale, asigurand o circulatie buna intre localitati, cele mai importante sunt axele:
Nord-Sud, E85, Falticeni- Suceava-Siret, cu bifurcatie spre Radauti) exclusiv de podis si intens tranzitata comercial
Est-Vest, Suceava- Gura-Humorului – Campulung Moldovenesc – Vatra Dornei, cu diferite bifurcatii, inclusiv Iacobeni-Carlibaba care asigura legatura cu Depresiunea Maramures. Are un rol covarsitor pentru asigurarea accesului turistic si comercial pe culoarul depresionar Humorului – Campulung – Dornelor, permitand si un flux intens dinspre Depresiunea Colinara a Transilvaniei.