Cu toate ca mirosul de cadavru care se descompune nu se afla pe lista celor mai bune lucruri, capacitatea de a distinge mirosul unui cadavru uman de cel a unui animal joaca un rol important in abilitatea noastra de a-i gasi pe cei decedati in urma unei infractiuni sau a unui dezastru natural. Intr-un studiu recent, oamenii de stiinta au fost capabili sa identifice compusii chimici specifici asociati cu descompunerea oamenilor, care ar putea ajuta la dezvoltarea unor modalitati mai eficiente de gasire a cadavrelor a celor care au murit din cauza unor dezastre naturale.
Daca ai avut ghinionul sa simti mirosul unui cadavru in descompunere, inseamna ca nu vei reusi sa uiti niciodata acest lucru. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de descrierea mirosului, lucrurile devin putin cam complicate. Potrivit unui studiu recent, oamenii de stiinta de la Universitatea Leuven din Belgia, se apropie de identificarea mirosului „cheie” specific procesului de descompunere.
Pentru realizarea acestui proiect, chimistul analist Eva Cuypers impreuna cu echipa sa, a cercetat o mostra de tesut uman lasata intr-un borcan pentru o perioada mai lunga de timp. Oamenii de stiinta preluau mostre de aer din recipient pentru a analiza gazele diferite eliberate in timpul procesului de descompunere. De asemenea, au fost analizat mostre de origine animala: porci, soareci, iepuri, broaste sau pasari.
Astfel, analiza asupra mostrei a relevat faptul ca, in timpul procesului de descompunere, se elibereaza o substanta chimica principala si una secundara. Pe parcurul a sase luni de studiu, Elien Rosie- unul din elevii lui Cuypers, a reusit sa colecteze 452 compusi organici emisi de specimenele de descompunere. Cu toate acestea, opt din acesti compusi au fost identificati numai in cazul oamenilor si a porcilor, iar cinci s-au dovedit a fi unici pentru oameni. Potrivit specialistilor, acum a fost pentru prima data cand oamenii de stiinta au reusit sa faca diferenta dintre mirosul de cadavru de om si de animal, expus in aceleasi conditii.
De ce se produce un miros ingrozitor?
Desi un cadavru nu se mai afla in viata, carnea care se descompune nu este moarta. In schimb, este plina de bacterii si enzime care incep sa actioneze pe trup. Bacteriile reusesc sa consume din carnea cadavrului, iar din aceasta cauza se produce un miros ingrozitor.
In urma acestui studiu, oamenii de stiinta isi doresc sa dezvolte un „nas electronic” care sa fie de ajutor in timpul misiunilor de detectare a oamenilor decedati, care au murit in urma unor dezastre naturale. Astfel, „nasul electronic” ar fi extrem de util in gestionarea mai eficienta a efectelor antropice aparute in urma unor cutremure de mare impact, tsunami-uri sau de gasire a cadavrelor alpinistilor care au murit pe munte, din cauza avalanselor.