ucigasul zodiac

Mistere nerezolvate: Ucigasul Zodiac

Catre sfarsitul anilor 1960, California era bantuita de doua plagi: curentul hippie si ucigasul Zodiac (en. – „Zodiac Killer”). Denumit dupa pseudonimul pe care il folosea in scrisorile pe care le trimitea politiei, e unul dintre cei mai cunoscuti criminali in serie din istoria moderna. Victimele lui erau cupluri din zona de dinafara orasului San Francisco, acesta activand intre 1968 si 1969; autoritatile au confirmat ca cel putin cinci oameni au fost ucisi si doi raniti, dar Zodiac sustinea ca a omorat cateva zeci. A lasat in urma sa si o serie de note criptice si a fost observat de doua ori – o data purtand o gluma ciudata si o data fara ea.

Din momentul in care omorurile au inceput, au devenit unele dintre cele mai faimoase, nu doar din Statele Unite, ci si din lume. Folosirea acestuia a scrisorilor criptice si a obiectelor bizare drept indicii la locul crimei avea sa inspire modul de operare al multor criminali din filme si televiziune. Pana in ziua de azi, ucigasul Zodiac nu a fost prins.

Un suspect principal nici nu a existat pana in 1991, cand Arthur Leigh Allen a fost arestat. Se potrivea cu descrierea criminalului si chiar detinea acelasi tip de masina de scris folosita pentru redactarea faimoaselor scrisori. De asemenea, vorbise cu colegii de munca de la statia peco unde lucra despre o idee de a sa, de a scrie o carte despre un criminal numit Zodiac, ce ar fi ucis cupluri – la fel ca adevaratul Zodiac. Si avea numeroase bombe si arme in beci. Si un supravietuitor l-a identificat ca fiind ucigasul. Mai trebuie sa continui? Sau, mai bine zis, daca a fost prins, cum mai e un mister?

De fapt, nu. Amprentele sale nu se potriveau cu cele ale lui Zodiac. Barbatul nu a fost niciodata pus sub acuzare. In caz ca va ganditi ca probabil politistii au dat-o in bara, in 2002, ADN-ul sau a fost testat din nou cu mostrele din 1968 si rezultatele au fost negative. In ciuda tuturor legaturilor de mai sus, nu era el de vina. Si desi au mai fost investigati si altii, au fost si ei declarati nevinovati.

Sa fim clari, o multime de oameni scapa cu comiterea de crime si sunt alti criminali in serie care nu au fost prinsi. Dar acest tip nu a fost doar tinta unei fascinatii internationale si a unei investigatii complete, dar a scris numeroase scrisori politiei. Cat poti sa scapi? Ai ADN, amprente, analiza scrisului, psihologia extrasa din modul de scriere, martori etc. Ai crede ca tipul ar fi fost prins in dupa amiaza de dupa prima crima.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *