Mangalia

Litoralul romanesc: Mangalia

Mangalia este al doilea cel mai important municipiu al litoralului romanesc, dupa Constanta, care este resedinta de judet si centrul economic, juridic, universitar etc. Orasul se afla la 45 de kilometri la sud de Constanta si la 14 kilometri la nordul granitei cu Bulgaria. Majoritatea statiunilor de pe litoral se afla la nord (Saturn, Venus, Cap Aurora, Neptun, Olimp, Eforie, Mamaia), singurele care se afla mai la sud de Mangalia fiind 2 Mai si Vama Veche. In general, pentru vizitarea unora dintre aceste statiuni, se coboara in gara din Mangalia.

Mangalia este statiunea balneoclimaterica permanenta cea mai importanta de la Marea Neagra, deoarece tratamentul este aplicat in toata perioada anului, ca urmare a posibilitatii oferirii de cazare (majoritatea statiunilor sunt nelocuite pe timpul iernii). La Hotel „Mangalia” si Sanatoriul Balnear se realizeaza diferite tipuri de tratamente de recuperare.

Municipiul are aceeasi vechime istorica precum Constanta, asezarea, numita in trecut Callatis, fiind atestata pentru prima data acum 2000 de ani. Clima este asemanatoare celei mediteraneene, temperatura medie anuala fiind cea mai mare din tara.

Printre elementele turistice de importanta se numara una dintre cele mai vechi moschei din Romania, construita in anul 1590, Muzeul de Arheologie si ruinele Cetatii Callatis. Orasul mai atrage turisti si datorita unor evenimente precum „Ziua Marinei”, „Zilele Mangaliei” si „Festivalul de la Callatis”.

Referitor la plaja, aceasta prezinta o forma usor circulara si se intinde intre digul de nord al Portului Comercial Mangalia si plaja Saturn, comunicand cu aceasta printr-o mica portiune care nu este amenajata. Aceasta plaja se afla in partea nordica a localitatii. In partea de centru, plaja are in jur de 120 de metri latime, fiind marginita de o faleza inalta care este folosita vara, pe timpul serii, ca loc pentru promenada de catre turisti. Accesul pe plaja se face, in general, pe scarile care coboara pe plaja chiar din centrul Mangaliei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *