Fondul forestier, principalul producator de materie prima lemnoasa ocupa un sfert din suprafata tarii (26,7%). Cu secole in urma, padurile aveau intindere mai mare, indeosebi in regiunile de dealuri si campie. Ele au fost mai intens defrisate, incepand din secolul al XIX-lea, pentru extinderea terenurilor arabile in campii, a izlazurilor de pasunat in zonele deluroase si pentru obtinerea lemnului de rasinoase, destinat fabricarii cherestelei, in zonele muntoase.
Pentru diversificarea fondului forestier s-au introdus, dupa 1950, specii valoroase de arbori, repede crescatoare, ca bradul Duglas din S.U.A. si plopul negru hibrid din Canada. Principala zona forestiera a tarii o constituie muntii cu 60% din suprafata padurilor (mare parte in Carpatii Orientali), cuprinzand in principal rasinoase. In zonele deluroase, padurile, formate din fag, stejar si alte foioase ocupa 30%, iar in regiunile de campie numai 10% din totalul fondului forestier.
Industria lemnului. Pregatirea materiei prime odata cu taierea arborilor din padure si cu transportarea bustenilor la centrele de prelucrare. A doua faza, de prelucrare a lemnului in produse finite sau semifinite, cuprinde mai multe ramuri:
Industria cherestelei.
Cheresteaua se produce in combinate de prelucrare a lemnului si unitati specializate, situate in apropierea zonelor care asigura materia prima necesara, respectiv padurile. Cheresteaua de rasinoase se produce mai ales in zonele montane: Vama, Galautas, Brezoi, Campeni, Huedin, Nehoiu etc.
Cheresteaua de fag se produce cu precadere in regiunile deluroase: Ciurea (Iasi), Gugesti (Vrancea), Curtea de Arges etc.
Productia de placaje, furnire, placi aglomerate de lemn (PAL) si placi fibrolemnoase (PFL) – aceste produse sunt utilizate mai ales la fabricarea mobilei si se produc mai ales in marile combinate de prelucrare a lemnului (Suceava, Braila, Ramnicu Valcea, Targu Jiu, Sighetu-Marmatiei etc.)
Industria mobilei este legata de combinatele sau unitatile specializate: Bucuresti, Targu Jiu, Suceava, Cluj-Napoca,Targu Mures, Iasi, Arad, Oradea (multe dintre acestea au fost inchise). Fabrici de mobila, construite dupa 1989, se afla in multe orase: Bucuresti, Constanta, Pitesti, Ramnicu Valcea, Drobeta-Turnu Severin, Targu Jiu, Brasov, Sfantu Gheorghe, Sighisoara, Targu Mures, Caransebes, Arad, Sighetu Marmatiei, Suceava, Radauti, Iasi, Bacau, Focsani s.a.
Alte produse din lemn:
– instrumente muzicale si ambarcatiuni – Reghin;
– rechizite scolare si de birou – Timisoara, Sibiu s.a.;
– Chibrituri – Bucuresti, Timisoara, Braila, Gherla;