culori-pluto

Imaginea psihedelica a lui Pluto

Astronomii care lucreaza pe sonda New Horizons au publicat o imagine falsa si colorata a planetei Pluto pentru a evidentia diferentele subtile din compozitia solului intre anumite regiuni distincte ale planetei pitice. Imaginea a fost realizata utilizand o tehnica numita analiza componentelor principale. Culorile adevarate- care, atunci cand sunt privite cu ochiul liber par a fi asemanatoare- primesc atribute si valori noi, astfel incat sa devina independente una fata de cealalta, reusind sa fie mai usor de identificat anumite aspecte ale Pluto. Prin aceasta modalitate, variatiile de la suprafata lui Pluto pot fi scoate in evidenta foarte usor.

Cu toate ca imaginea pare a fi destul de ciudata atunci cand este privita, aceasta are o multime de consecinte stiintifice importante. Este foarte interesant ca oamenii de stiinta sa observe,, in detalu, Sputnik Planum- partea stanga a „inimii” lui Pluto- care are o culoare uniforma, in cea mai mare parte a sa, mov. Astfel, cercetatorii sunt de parere ca aceasta zona s-a format relativ recent- cateva sute de milioane de ani cel mult- din moment ce oamenii de stiinta nu au reusit sa identifice urme de cratere de meteoriti de mari dimensiuni.

Cum arata Pluto in culori?

Aceste imagini au fost preluate in timpul unei misiuni, atunci cand s-a ajuns cel mai aproape de Pluto, la data de 14 iulie 2015, ora 11:11 UTC, imaginea fiind realizata de la o distanta de 35.000 de kilometri fata de suprafata planetei. Fotografia a fost prelucrata cu ajutorul a mai multor instrumente  ale telescopului Ralph, care a fotografiat planeta in lungimi de unda diferite. Realizata de catre echipa care analizeaza suprafata lui Pluto cu ajutorul sondei New Horizons, imaginea a fost prezentata, pentru prima data, la Divizia de Stiinte Planetare, la o reuniune a Societatii Astronomice Americane la National Harbor, Maryland. Inca de la prima imagine preluata si prezentata publicului intreg, Pluto a stranit un interes nemaipomenit in randul amatorilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *