Gradina zoo umanaGradina zoo umana

E greu sa gasim un exemplu mai bun de cat de oribili pot sa fie oamenii decat cel al gradinilor zoologice … umane. In acestea, oamenii din alte rase decat cea caucaziana (adica cea alba) erau prezentati in „habitatul lor natural”, unul mult mai potrivit pentru „mintilor lor simple”, decat marele habitat alb.

De exemplu, daca erai un om alb total antipatic care dorea sa adauge o doza de Africa in targul tau de textile si masinarii, pur si simplu imbracai cativa oameni de origine africana in ce credeau tu ca e mai potrivit sa faca „ooga booga” si apoi ii puneai sa stea in jurul unei colibe. Prietenii tai se amuzau si puteai sa contribui cu mandrie unei practici care a durat mult prea mult.

Gradinile umane zoologice au fost un important exponat la Expozitia Coloniala din Paris din anul 1931, care avea rolul sa arate toate lucrurile minunate pe care Franta le adunase in expansiunea sa coloniala. In dorinta de a lupta cu aceste expozitii inumane, o contra-expozitie, Adevarul Asupra Coloniilor a fost creata de catre Partidul Comunist Francez, avand ca scop specific distrugerea a tot ceea ce Expozitia Coloniala din Paris reprezenta.

 

In timp ce primul targ avea ca scop glorificarea imperialismului si toate lucrurile „grozave” care se intampla in astfel de situatii, a doua avea ca scop educarea publicului si prezentarea aspectelor negative (care predominau). Ca dovada ca oamenii sunt, totusi, in general, oribili, foarte putini au participat la contra-expozitie.

Astfel de gradini zoologice umane au avut loc in mai multe locatii din lumea „civilizata” de-a lungul secolelor XIX si XX. Din fericire, astfel de „expozitii” au inceput sa fie criticate si pe buna dreptate, ducand la desfiintarea lor intr-un final. Insa nu complet: un sat congolez a fost expus la Targul Mondial din Bruxelles din 1958, iar in 1994 un exemplu de sat din Coasta de Fildes a fost expus la Port-Saint-Pere in apropiere de Nantes, Franta (tinand cont ca Franta a primit atatea mii de imigranti, mi se pare ironic ca tot aici s-au organizat astfel de expozitii).

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *