GPS
GPS

GPS-ul (en. – „Global Positioning System”; ro. – „sistem de pozitionare globala”) este un sistem global de navigare prin satelit si prin unde radio care ofera informatii legate referitoare la timp si loc in timp real, indiferent de conditiile meteorologice, oriunde pe pamant sau in apropierea lui unde exista o linie neobstruata de patru sau mai multi sateliti GPS. Sistemul ofera informatii pretioase utilizatorilor comerciali, civili si militari din toata lumea. Guvernul Statelor Unite ale Americii a creat sistemul si se ocupa de mentenanta lui, facand liber accesul pentru oricine care are un receptor GPS. Mai multe informatii, avantaje si moduri de utilizare, veti gasi in continuarea articolului.

Statele Unite ale Americii au inceput proiectul GPS in 1973 pentru a depasi limitarile fostelor sisteme de navigare, integrand idei din mai multi predecesori, inclusiv o serie de studii ingineresti secrete de design din anii 1960. Departamentul de Aparare al tarii a creat sistemul, care initial folosea 24 de sateliti, devenind complet operational in 1995, inventatorii lui fiind considerati Bradford Parkinson, Roger L. Easton si Ivan A. Getting.

Avansarea in tehnologie si cererile mari de pe piata ale sistemului existent au dus la eforturi de a moderniza sistemul GPS si implemantarea noii generatii de sateliti GPS Block IIIA si OCX (Next Generation Operational Control System), anunturile vice-presedintelui Al Gore si ale Casei Albe in 1998 ducand la initierea acestor schimbari. Ca rezultat, in 2000 Congresul Statelor Unite a autorizat modernizarea, aparand GPS III.

Desi fusese initial doar un proiect militar, GPS-ul este considerat o tehnologie duala, insemnand ca are aplicabilitate atat militara, cat si civila. GPS a devenit un instrument important pentru comert, stiinta, urmarire si supraveghere. Timpul exact al programului GPS faciliteaza activitati zilnice ca afacerile bancare, operatiuni pe telefonul mobil etc, programul de monitorizare GPS fiind foarte folosit.

Pe langa posibilitatii de monitorizare, GPS-ul este poate si mai cunoscut pentru faptul ca ne poate oferi informatii referitoare la traficul rutier si la trama stradala al diferitelor zone prin care circulam. Astfel riscul de a ne pierde scade substantial, mai ales ca atat de multe orase din Romania nu au destule indicatoare pentru turisti si vizitatorii veniti din alte orase care doresc sa tranziteze doar zona.

Tipuri de sisteme de genul GPS sunt in proiectare in mai multe regiuni ale lumii, precum GALILEO in Uniunea Europeana, GLONASS in Rusia, BEIDOU in China care urmeaza sa apara in acest an, precum si altele in alte tari asiatice precum Japonia si India.

 

 

De admin

Un comentariu la „GPS-ul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *