Filme de categoria BFilme de categoria B

Un film de categoria B este o productie cu buget redus care nu este, insa, un film de arta. In terminologia initiala, in perioada Epocii de Aur a Hollywood-ului, termenul identifica, mai exact, un film care urma sa fie distribuit ca parte a unei lansari duble, acesta fiind cel mai putin promovat. Desi productia in Statele Unite a filmelor lansate la pachet a incetat catre sfarsitul anilor 1950, termenul de film de categoria B a continuat sa fie folosit, cu un sens apropiat celui de azi.

In oricare uz, majoritatea filmelor de categoria B reprezinta un gen anume – western-ul reprezenta o marca a categoriei B in perioada de aur a Hollywood-ului, in timp ce filmele horror si science fiction au devenit populare in anii 1950. Primele film de categoria B erau adesea parte a unor serii in care vedeta juca repetat acelasi rol. Aproape intotdeauna mai scurt decat filmul principal de pe afis, cu care era prezentat, majoritatea aveau o durata de 70 de minute sau mai putin. Termenul conota o perceptie generala, conform carora filmele de categoria B erau inferioare celorlalte productii; filmele de categoria B, care erau lansate individual, erau adesea ignorate de catre criticii de specialitate.

Filmele B de mai tarziu, inca mai inspira, adesea, continuari, insa seriile sunt mai putin comune. Pe masura ce durata filmelor de calitate a crescut, la fel s-a marit si cea a filmelor de categoria B.

De la momentul lansarii si pana in prezent, filmele B au oferit diferite oportunitati, atat pentru cei care aspira la o cariera, cat si pentru cei ai caror cariera este pe duca. Realizatori de film celebri si apreciati, precum Anthony Mann si Jonathan Demme au invatat meseria realizand, initial, filme de categoria B. Actori ca John Wayne si Jack Nicholson au devenit recunoscuti in astfel de filme intai, iar alti altori, candva populari, si-au gasit aici refugiul, precum Karen Black si Vincent Price.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *