suceavalive.ro

Departe de a fi ceva nou, fenomenul stirilor false a fost utilizat pentru a influenta si a manipula, pentru a crea neincredere si haos ori chiar pentru a submina anumite persoane inca din cele mai vechi timpuri. In zilele noastre insa diferenta o face modul in care informatia ajunge la cititori – tehnologia care a evoluat intr-atat de mult incat exista mult prea multi emitenti de astfel de informatii, care raspandesc stirile false cu o viteza ametitoare. De multe ori nici nu mai avem timp sa verificam informatiile pe care tocmai le-am aflat si le luam ca atare.

Atunci cand vine vorba de media, de tot ceea ce tine de actualitati, stiri Suceava, noutati de tot felul, o buna bucata de vreme a functionat un principiu sanatos si solid. S-a facut o distinctie intre presa de calitate, serioasa, care prezinta informatii de incredere, si cea de tip tabloid, care abordeaza deseori senzationalismul.

Un citat al lui Mark Twain ar descrie poate cel mai bine ceea ce se intampla: „Daca nu citesti, esti neinformat. Daca citesti, esti dezinformat”. Acest lucru se intampla din doua motive principale.

  • Primul ar face referire la faptul ca oricine poate sa posteze, sa publice absolut orice ii trece prin cap. Umberto Eco spunea ceva de genul ca dupa o vreme idiotul satului a devenit o voce a comunitatii, iar pe deasupra mai era si ascultat.
  • Al doilea motiv ar fi faptul ca exista interese, exista o tendinta de a manipula si de a influenta in unele sfere. In special cand vine vorba de scopuri politice, adesea diverse grupuri organizate distribuie in mod sistematic fake news.

In zilele noastre accesul la informatii este de un nivel incredibil. Suntem asaltati din toate partile de fel de fel de stiri si rareori mai avem timpul necesar pentru a verifica daca sunt sau nu reale. Uneori poate chiar ajungem sa distribuim la randul nostru ceea ce aflam, fara a consulta mai multe surse pentru a vedea daca intr-adevar exista o baza solida, ceva veridic in spatele informatiei. Astfel, intr-un mod caracterizat cel mai bine prin efectul bulgarelui de zapada, ajung sa fie distribuite stiri false cu precadere pe retelele de socializare.

Intr-o oarecare masura de acest lucru suntem vinovati si noi, intrucat inscrierea pe retelele de socializare presupune sa furnizam detalii precum interese personale, preferinte, nivel de pregatire intelectuala, apartenenta la un anumit grup politic, social, etnic, etc.

Ce poate fi facut pentru a evita dezinformarea, pentru a face distinctia intre fake news si o stire reala? Iata cateva sfaturi:

  • Verifica intotdeauna informatia din mai multe surse. Daca mai multe publicatii, comunitati sau grupuri distribuie aceeasi informatie, chiar daca este prezentata in moduri diferite, sunt sanse ceva mai mari sa nu fie totusi vorba de fake news.
  • Nu te lasa pacalit de titlurile bombastice sau de asa-numitul click-bait. Creierul uman poate fi „driblat” usor – cel putin o data, din pura curiozitate, oricare dintre noi a dat click pe un titlu ce suna senzational, avand ulterior dezamagirea ca informatia prezentata nu era pe masura asteptarilor.
  • Verifica nivelul de incredere al sursei ce ti-a furnizat informatia. Daca este vorba de cineva aflat la prime postari de acest tip, ar trebui sa iti ridici un semn de intrebare. Sursa informatiei trebuie sa fie una de incredere, care a castigat aprecierea publicului, nu una anonima.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *