Feminism

Feminismul

Feminismul este o colectie de ideologii si miscari care au acelasi scop comun: sa defineasca, stabileasca si sa obtina drepturi sociale, politice, economice, culturale si personale pentru femei, cautand sa stabileasca oportunitati egale pentru femei in educatie si mediul muncii. O persoana care se defineste ca fiind „feminist(a)” sprijina si sustine drepturile si egalitatea femeii.

Miscarile feministe au o organizat si continua sa organizeze campanii pengru drepturile femeilor, inclusiv pentru dreptul la vot, sa poata detina o functie de conducere, sa fie platita corect si egal, sa detina proprietate, la educatie, sa poata semna un contract, sa aiba drepturi egale in casatorie si sa aiba concediu de maternitate. Miscarea a mai lucrat sa promoveze autonomia si integritatea corpului, sa protejeze femeile si fetele contra violului, hartuirii sexuale si violentei domestice.

Campaniile feministe sunt considerate, in general, ca fiind una dintre fortele principale din spatele schimbarilor istorice ale societatii pentru drepturile femeilor, in mod special in Vest, acestor campanii atribuindu-se neutralitatea genului in limba engleza, drepturile de reproducere (inclusiv accesul pentru contraceptive si avort) si dreptul de a detine propria lor proprietate. Desi feminismul s-a axat in general pe drepturile femeilor, unele feministe considera ca ar trebui luptat si pentru drepturile barbatilor, deoarece si acestia sunt afectati de rolurile traditionale ale sexelor.

Teoria feminismului, care a aparut din miscarile feministe, doreste sa inteleaga natura inegalitatii sexelor prin examinarea rolurilor sociale ale femeilor; s-au dezvoltat teorii intr-o varietate de discipline pentru a putea raspunde mai multor probleme. Unele forme de feminism au fost criticate pentru ca au luat in considerare doar perspective ale femeilor albe, de clasa mijlocie, cu educatie. Acest lucru a dus la aparitia formelor de feminism multicultural. Feminismul a fost criticat de unii, considerand ca acestea doresc sa fure drepturile barbatilor – o teorie mai degraba amuzanta, daca ar fi sa ne uitam la situatia femeii, chiar si in prezent.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *