nasa

Experimentul NASA

Daca ar trebui sa-ti descrii locul de munca perfect, cum ar suna descrierea? Daca ai zis „sa stau toata ziua in pat, pe internet si jucand jocuri video la laptop”, avem ceva in comun. Si ne-am gandit sa actionam cativa ani prea tarziu.

In 2013, NASA recruta oameni obisnuiti prin intermediul reclamelor tv si la radio pentru un studiu de 70 de zile in care trebuia sa stai in pat, urmand sa primesti 18.000 de dolari pentru asta. Trebuia doar sa stai intr-o camera oferita de ei si, din cand in cand, sa te ridici din pat pentru niste teste. Cei mai usor bani castigati vreodata, nu-i asa? Si inca 17.000 de dolari! …

Doar daca nu aveai de gand sa te apuci sa faci cumparaturi pe internet, ar cam fi durat ceva pana ai fi apucat sa iesi din casa si sa cheltuiesti suma aia. Vedeti voi, scopul studiului era sa se determine efectele asupra corpului in urma expunerii prelungite la gravitate zero. Mai exact, voiau sa vada cat de mult ti s-ar transforma picioarele in echivalentul unor paste fainoase in perioada in care i-ar lua unui astronaut sa ajunga pe Marte. Oamenii de stiinta stiau, din ce vazusera la alti oameni care fusesera in spatiu pentru perioade lungi de timp, ca rezultatele nu sunt foarte frumoase.

Dupa o perioada scurta timp intr-o zona cu gravitate scazuta sau fara gravitate (reprodusa in studiu de paturi care aveau capul ceva mai jos decat picioarele), muschii incep sa ti se atrofieze.

Ba, chiar mai rau, masa osoasa se cam duce de rapa, si ai avea nevoie de ani de zile, chiar si intr-o gravitate normala, ca sa te intorci la normal. Presiunea arteriala o ia si ea razna, ajungand sa fie mai ridicata in picioare, decat in pat.

Studiul includea o perioada de 14 zile, dupa teste, in care trebuie sa mergi la recuperare doar pentru a putea sa faci activitati uzuale iar

Brusc, nu mai pare o idee asa de buna sa stai toata ziua in pat, nu-i asa?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *