Ca in cazul oricarui tip de migratie, exodul medicilor are o serie de factori de atragere spre tara de destinatie si de impingere spre aceasta din partea tarii de origine. In lucrarea lui Martine Rutten despre migratia medicilor regasim o lista a acestor factori. Astfel, vorbim despre push factors precum: fonduri insuficiente pentru sectorul medical cat si slaba sustinere financiara a cercetarilor din domeniul medical, lipsa echipamentului de baza ceea ce duce la un mediu de lucru nesigur, remuneratia proasta cat si pensia mica dupa incetarea activitatii profesionale medicale, micsorarea bugetului alocat domeniului sanitar, incalcarea drepturilor omului, tensiuni de natura politica, religioasa sau etnica cat si criza economica.
Cat priveste factorii de atragere spre tara de destinatie, Rutten scrie despre urmatorii: posibilitatea dezvoltarii profesionale, existenta centrelor medicale foarte bine dotate, remuneratie mai buna cat si conditii de munca mai sigure, existenta posturilor vacante cat si existenta ofertelor din partea tarilor foarte dezvoltate, stabilitate economica si politica cat si oportunitatea de a calatori.
Multe cadre medicale au ales sa plece odata ce am aderat la Uniunea Europeana. Medicii si celelalte cadre medicale au profitat de oportunitatile oferite statelor membre de catre Uniunea Europeana. Aceste oportunitati implica o mai usoara mobilitate a fortei de munca, cat si angajamente bilaterale intre statele din care provin cadrele medicale si statele gazda.
Fiind vorba de un numar foarte mare de cadre medicale plecate, putem spune ca ne confruntam cu un adevarat proces de “brain drain”: “ Aceste valuri migratorii au fost numite “brain drain” bazandu-se pe efectul daunator asupra tarilor sursa, datorita pierderii de cadre medicale calificate.”
Se estimeaza ca din momentul aderarii in U.E si pana in prezent, au plecat peste 15.000 de cadre medicale, din care s-au intors in tara doar 624.
Pe langa aceste 15.000 de cadre medicale plecate, ii mai adaugam si pe cei plecati dinainte de 2007. In conditiile in care, la ora actuala, se estimeaza ca in Romania exista doar 40.000 de cadre medicale, putem sa concludem ca acest exod nu este unul avantajos pentru statul roman.