Petrolul poate sa fie combustibilul favorit al lumii, insa nu si pentru mult timp de acum inainte. Casele moderne primesc energie prin electricitate si, nu in foarte mult timp, multi dintre noi vom conduce si masini electrice. Electricitatea este incredibil de convenabila. O poti produce in mai multe feluri, folosind mai orice, de la carbune si petrol, pana la vant si valuri. Poti sa o produci intr-un loc si sa o foloseste pe cealalta parte a lumii, daca vrei. Si, dupa ce ai produs-o, poti sa o pastrezi in baterii si sa o folosesti cateva zile, saptamani, luni sau chiar ani mai tarziu. Ce face puterea electrica posibila – si, intr-adevar, practica – este un aparat electromagnetic incredibil care este numit generator electric. Acesta este un fel de motor electric care lucreaza in revers pentru a converti energia mecanica in electricitate. Despre generatoare de curent voi vorbi in continuare, urmand sa aflam mai multe lucruri despre ele.
Pentru a intelege cat mai bine electricitatea, trebuie sa-i oferim un nume: energie electrica. Daca vrei sa folosesti orice electric, de la un prajitor de paine sau periuta, pana la un mp3 player sau televizor, ai nevoie de o sursa continua de energie electrica. Exista o lege de baza in fizica ce explica cum poti obtine acea energie – si cum nu poti. Potrivit acesti legi, exista o cantitate fixa de energie in univers. Vestea proasta este ca nu putem sa producem mai multa energie decat avem deja; vestea buna este ca nici nu putem sa distrugem energia. Tot ce putem sa facem cu energia este sa o convertim dintr-o sursa in alta.
In majoritatea cazurilor, luam energia de-a gata. Pornim intrerupatorul, televizorul sau masina de spalat fara sa ne oprim sa ne gandim ca energia electrica pe care o folosim trebuie sa provina de undeva. Insa, ce faci daca te afli afara si nu exista nicio sursa de electricitate pentru a-ti porni fierastraul electric?
Generarea electricitatii suna a concept simplu – si chiar este. Ce e mai greu este ca trebuie sa depui mult efort fizic pentru a genera si cea mai putina cantitate de putere. Stii asta daca ai o bicicleta cu lumini dinam: trebuie sa pedalezi ceva mai repede pentru a face luminile sa functioneze – si asta e doar pentru a produce o cantitate mica de energie, cat pentru a lumina becul. Dinamul este un fel de generator electric foarte mic. La opusul extrem in centralele nucleare, generatoarele electrice gigantice functioneaza pe baza de turbine cu abur. Aburul este obtinut din fierberea apei utilizand energia eliberata din carbunele arzand, petrol sau alt combustibil. (A se observa ca principiul conservarii energiei se aplica si aici).