Meteorologii isi fac destul de multe griji atunci cand vine vorba de efectele fenomenului El Nino care au un impact impresionant asupra Pacificului tropical, declarand ca este cel mai puternic episod al acestui fenomen din anii 1950 pana in prezent. Dar nu numai meteorologii sunt ingrijorati din aceasta cauza, ci si linia de cafenele Starbucks devine ingrijorata atunci cand vine vorba de El Nino.

Grijile apar din cauza ca fenomenul El Nino reprezinta un eveniment in care temperaturile de la suprafata apelor oceanului din zona ecuatoriala a Pacificului se incalzesc foarte tare si dau nastere la tot felul de situatii meteo extreme, iar de cele mai multe ori actiunea acestuia este asociata cu schimbari serioase de temperaturi si precipitatii. In acest an, oamenii de stiinta sustin ca El Nino va fi responsabil de ploi torentiale si inundatii foarte grave in Africa de Est, iar acest lucru se traduce cu afectarea celui mai mare exportator de cafea de pe Continent- Uganda- impreuna cu alti importatori importanti din zona.

Starbucks se teme de El Nino

Conditiile de umezeala ar putea impiedica procesul de inflorire a boabelor de cafea, a uscarii adecvate a boabelor dupa ce acestea au fost recoltate, facandu-le pe acestea sa fie mai susceptibile de a dezvolta o serie de boli fungice, cum ar fi Coffee Berry Disease.

Potrivit unor rapoarte oficiale, se pare ca Starbucks- care importa de ceva vreme cafea din aceasta regiune, iar incepand de la 31 august a inceput sa importe si boabe de cafea Arabica din Uganda- reprezinta o companie destul de desteapta, deoarece are rezerve impresionante de cafea tocmai de a face fata unor astfel de situatii. Insa, exista unele companii care nu sunt atat de norocoase ca si Starbucks.

Economia cafelei

Expertii in economie sunt de parere ca preturile la cafea vor creste chiar si cu 107%, iar asta nu e singura crestere economica pe care o preconizeaza: de asemenea, preturile vor creste si in cazul orezului, soiei si a celui mai iubit desert din lume- ciocolata. Astfel, acest lucru se va traduce cu o inflatie a alimentelor destul de mare, iar acestea sunt vesti destul de proaste pentru statele in curs de dezvoltare care isi bazeaza cea mai mare parte a finantelor pe produsele importate, si nici nu aduce vreun beneficiu pentru bonul tau alimentar.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *