tehnologie

Efectele benefice ale tehnologizarii asupra societatii

Tehnologia „curge” prin „venele” societatii. Este combustibilul care ne mentine viata pe cursul normal, fiind o parte integranta a vietii de zi cu zi si aducand enorme beneficii societatii. A reusit sa aduca luxul chiar si in viata oamenilor de rand. Automatizarile aduse de tehnologie au scutit omul de mult efort si i-a economisit o gramada de timp. A simplificat accesul la informatie si a apropiat mai mult locurile indepartate.

Tehnologia a automatizat multe dintre procesele-cheie ale industriei cat si cele casnice. Ne putem doar imagina munca manuala ce trebuia depusa si timpul ce trebuia investit in procesele industriale inainte de automatizarea acestora. Gadgeturile electronice au ajuns si in gospodarii pentru a-i ajuta pe proprietari si pentru a le usura munca pe langa casa. Fara masinarii si echipamente electrice si electrocasnice, treburile zilnice pe langa consumau mult mai multa energie si timp. Acum, in aceasta era a robotilor, masinariile pot invata si se pot adapta pentru a realiza aceste treburi zilnice intr-un mod asemanator oamenilor si avand aproape aceeasi eficienta.

Un alt efect benefic al tehnologizarii a venit pe partea modalitatilor de transport. In timp aceasta industrie a evoluat considerabil, de la scutere mecanice la nave de zbor automatizate. In zilele de mult trecute animalele erau folosite ca mijloc de transport, tehnologia a facut insa posibila construirea automobilelor, clasica bicicleta a evoluat in motoscuter si motocicleta; ideea transportului pe patru roti a inspirat crearea autoturismelor, iar diverse modele pentru transport aerian si maritim si-au facut si ele aparitia.

Printre altele, reducerea riscurilor asupra vietii mumane este un important beneficiu adus de tehnologie. Masinariile au automatizat multe procese industriale care inainte erau indeplinite prin munca manuala. Tehnologia a evoluat intr-atat incat masinariile si robotii pot indeplini acum procese care nu pot fi indeplinite de om, fie pentru ca prezinta un risc, fie pentru ca fizic acest lucru nu ar fi posibil. Folosirea tehnologiilor avansate din domeniul roboticii si inteligentei artificiale s-a dovedit a fi extrem de utila in situatii riscante precum minerit sau explorarea spatiului.

Managementul informatiilor si posibilitatea de recuperare a datelor: tehnologia computerizata a schimbat intreaga fata a lumii. Computerele pot stoca, organiza si procesa cantitati uriase de date si informatii.

Tehnologizarea a avut un major impact si asupra industiei de divertisment si de publicitate cu ajutorul internetului. Prin acesta, mesajele publicitare ajung la mari mase de oameni in doar cateva secunde, schimbandu-se astfel ecuatiile in industria publicitatii. Brandingul pe internet a devenit mai eficient decat orice alta forma de promovare. Totul a devenit mai usor, inclusiv partea de divertisment a progresat: acum filmele, muzica sau jocurile sunt doar la cateva click-uri distanta.

Tehnologia a redefinit comunicarea. Aparitia telefonului si apoi a telefoniei celulare a revolutionat industria comunicarii. Telefonul clasic, si el piesa tehnologica importanta, a fost una din primele realizari tehnologice in domeniul comunicatiilor. Telefoanele mobile au largit orizonturile comunicarii prin oferirea posibilitatii comunicarii la o mult mai mare distanta si prin folosirea aparatelor telefonice mobile. Scrisorile au fost inlocuite cu e-mail-uri si mesajele telefonice au devenit principala metoda de comunicare. O alta fateta importanta este tehnologia satelit, fara aceasta nemaifiind posibila transmiterea in direct a concertelor sau evenimentelor sportive in toata lumea.

Acestea sunt doar cateva domenii influentate de tehnologie, este imposibil sa facem o lista cu toate beneficiile aduse societatii, pentru ca se dezvolta in continuu si lista nu s-ar mai termina niciodata. Mai putin risc, mai putin efort, mai putina dezordine, mai mult timp liber, mai multe facilitati, o viteza mai mare, toate acestea realizate prin beneficiile aduse de fenomenul tehnologizarii.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *