OMM WMO

Despre Organizatia Mondiala a Meteorologiei

Organizatia Mondiala a Meteorologiei faciliteaza schimbul liber si fara limite a datelor si informatiilor, produselor si serviciilor in timp real sau aproape real in probleme precum siguranta si securitatea societatii, bunastarea economica si protejarea mediului. Contribuie la formularea politicilor din aceste domenii la nivel national si international.
In cazul specific al vremii – climei si al riscurilor legate de apa, care insumeaza la nivel global aproape 70% din toate dezastrele naturale, programele O.M.M. furnizeaza informatii vitale pentru avertizarile viitoare care salveaza vieti sau reduc pagubele produse proprietatii sau mediului.

De asemenea, O.M.M. contribuie la reducerea impactului dezastrelor produse de om (poluare masiva, accidentele chimice si nucleare, incendiile forestiere) sau a unora cu geneza endogena dar cu un puternic ecou in atmosfera terestra (de exemplu eruptiile de cenusa vulcanica).

Studiile au aratat ca, fiecare dolar investit in serviciile meteorologice si hidrologice produce o returnare economica mult mai mare, de zece ori sau chiar mai mult.
O.M.M. joaca un rol important in eforturile internationale de a monitoriza si proteja mediul prin programele sale. In colaborare cu alte agentii ale Natiunilor Unite si cu Serviciile Nationale de Meteorologie si Hidrologie, O.M.M. suporta implementarea unui numar de conventii legate de mediu si este instrumentul care furnizeaza studii si evaluari guvernelor despre problemele relatate. Aceste activitati contribuie la asigurarea unei dezvoltari sustinute si la bunastarea natiunilor.

Obiectivele actuale ale O.M.M., discutate la Conferinta de la Rio pentru mediu si dezvoltare sunt: controlul desertificarii, a poluarii atmosferei si a ploilor acide al caror impact potential asupra schimbarii climei este deosebit de mare; asigurarea resurselor de apa, a alimentatiei populatiei si a securitatii habitatului, studierea stratului de ozon care prin subtiere diminueaza protectia planetei fata de razele solare ultraviolete cancerigene, asigurarea dezvoltarii tarilor mici, insulare pentru securitate alimentara, productia si consumul energetic, habitatul din mediul urban, sanatatea si protectia atmosferei; in formarea profesionala si dezvoltarea resurselor umane, in educatie si relatiile cu mass-media etc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *