colagen

Despre beneficul colagen

Suplimentele de colagen lichid pentru piele din cadrul dietei sunt create din colagenul care provine de cele mai multe ori din gaini sau vaci. Colagenul este hidrolizat si transformat in fragmente de peptide si amino-acizi. Peptidele sunt in mod curent niste ingrediente foarte dorite de fabricantii de potiuni anti-imbatranire.

Studiile arata ca fragementele de peptide care se prezinta normal in piele si actioneaza drept semnale pentru stimularea productiei de colagen si de alte proteine. Exista de asemenea studii in laborator care arata dovezi indreptate spre ideea ca o peptida de colagen poate creste sinteza de colagen. Se crede ca suplimentele lichide de colagen pentru dieta ar trebui sa faca acelasi lucru in piele ca si in tot corpul.

Nu este sigur totusi, daca colagenul hidrolizat luat pe cale orala se prezinta in sine in epiderma drept peptide transformate din amino-acizi, toate derivate doar din suplimente. Este mult mai probabil ca amino-acizii ajung in piele si nu pot spune care este sursa dietetica  si nu face nici o diferenta.

Nu exista studii care sa arate ce forma au suplimentele lichide de colagen pentru piele atunci cand ajung in piele. Doar cateva studii clinice arata cat de eficiente sunt de fapt aceste produse. Un studiu din 2014 a comparat 23 de femei de varste intre 35 pana la 55 carora le-a fost dat hidrolizat de colagen timp de 8 saptamani cu 23 de femei carora le-au fost date suplimente placebo. Autorii au descoperit faptul ca elasticitatea pielii s-a imbunatatit la femeile tratate comparativ cu grupul de control.

Intr-un alt studiu din anul 2014, 57 de femei cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani au fost tratate cu o peptida de colagen si un grup similar de 57 de femei au primit placebo timp de 8 saptamani. Autorii studiului au raportat o scadere a ridurilor si o crestere a procolagneului de tip 1 si a elastinei la femeile tratate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *