Exista un raspuns care se declanseaza automat in mintea omului in momentul in care acesta simte o amenintare. Unele temeri, cum ar fi teama de paianjeni, au fost explicate ca fiind o intoarcere evolutiva innascuta, cu scopul de a evita pericolele si amenintarile care simtim ca vin din partea animalelor. Potrivit unor psihologi si antropologi, figura clovn-ului declanseaza, de asemenea, una din reactiile noastre universale care implica stimulii sociali.
Antropologul Claude Levi-Strauss a analizat, pe larg, ideea de masti, in cadrul studiului sau asupra culturilor tribale. O tema recurenta a reprezentat „libertatea” pe care mastile o acorda purtatorului. In cartea sa- „The Way of The Masks”, acesta a scris: „Deghizarea faciala elimina temporar fata de relatiile sociale… Fata este organul prin care atat un individ, cat si societatea poarta cea mai mare cantitate a comunicarii in care se angajeaza”. Cu alte cuvinte, exista impresia ca cineva care are fata acoperita cu o masca poate actiona fara retinere fata de conventia sociala si nu sufera consecintele care apar in urma actiunilor lor.
Sigmund Freud a mediat asupra unei idei numita efectul „valea stranie”. Este ideea a ceva care e extrem de famliar dar, in acelasi timp, foarte nefamiliar, care declanseaza un raspuns de repulsie. In timp ce oamenii sunt atrasi de caracteristicile familiare si sunt respinsi de cele nefamiliare, are loc aparitia unui sentiment de contradictie dar si de tulburare cognitiva.
Frica de clovni
Steven Schlozman, psihiatru in cadrul Harvard Medical School, sustine ca frica de clovni este un sentiment extrem de ciudat: „Ai recunoaste un zambet, creierul tau inregistreaza acel zambet si il asociaza cu lucruri bune- si totusi, nu poti zambi tot timpul, pentru ca daca ajungi sa zambesti timpul devii ciudat, iar acest lucru inseamna ca ceva nu este in regula… Cred ca acest lucru este similar cu clovnii, insa le atribuim astfel de reactii, cu toate ca nu exista nicio schimbare in modul in care acest personaj arata sau actioneaza”.
Frica de clovni nu este innascuta. Traim intr-o perioada in care mass-media ne patrunde prin fiecare por, asa ca nu exista nicio indoiala ca filmele si televiziunea cu infiltrat frica de clovni in subconstientul nostru. Cu toate acestea, exista ceva care pare a declansa unele reactii neuronale ciudate atunci cand vedem un clovn.