de-ce-mananca-pielea

Mancarimile la nivelul pielii sunt extrem de enervante si ajung sa chinuie oamenii chiar si cand acestia dorm. Insa, mecanismul din spatele acestor mancarimi nu este inteles pe deplin, iar un nou studiu face ca intreaga problema sa fie chiar si mai dificila fata de cum era.

Unul din cei mai cunoscuti „vinovati” pentru mancarime este dermatita, o conditie a pielii cauzata de orice- de la detergent de haine pana la aurul din bijuterii care poate irita pielea. In Statele Unite, 6.4 milioane de oameni cu dermatita ajung sa „faca carare” pana la cabinetul dermatologului lor in fiecare an. „Calitatea vietii scade incredibil de mult atunci cand cineva sufera de dermatita. Cu toate acestea, pacientii vor fi mai empatici atunci cand sufera de o anumita durere, in comparatie cu mancarimile”- sustine Martin Schmelz, neuropsiholog la Universitatea Mannheim din Germania.

Nervii responsabili de mancarimi

Nervii ne trimit niste sentimente urate, intepatoare. In timp ce unii nervi se focuseaza asupra senzatiilor de durere si de atingere, alti nervi sunt dedicati senzatiilor de mancarime. Histamina, o proteina eliberata in timpul reactiilor alergice, comanda o parte din mancarimile care apar la nivelul pielii si transmite informatia catre maduva spinarii de unde este procesata si trimisa mai departe catre creier. Senzatia de mancarime activata din creier este extrem de asemanatoare cu cea care se activeaza atunci cand simtim o durere. Cu toate acestea, histamina nu e singura proteina din corp care da nastere acestor mancarimi extrem de enervante.

Fibrele sensibile la mancarimi au fost descoprite pentru prima data acum un deceniu, de catre Schmelz. Recent, acesta a descoperit alte fibre care stimuleaza senzatiile de mancarime intr-un mod diferit decat o face histamina. „Este evident ca exista mai multe tipuri de nervi implicati in senzatiile de mancarime. O multime de informatii generate sunt legate de fibrele sensibile la histamina . Cu toate acestea, in prezent, investigam alte fibre responsabile de aceste senzatii neplacute, care ar putea explica mai bine ce se petrece atunci cand apare o iritatie la nivelul pielii” -sustine Schmelz.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *