Spate paros

De ce devenim mai parosi pe masura ce imbatranim?

Am vazut cu totii fenomenul la strand, la plaja, la bunicul sau chiar pe noi: batrani cu atata par pe spate incat ai putea impleti un cojoc. Tufe de par iesind din nas sau din ureche, precum si sprancene de Cro-Magnon. Ce provoaca cresterea parului oriunde pe corp, in afara de cap, pe masura ce imbatranim?

Oamenii de stiinta nu stiu exact ce anume determina cresterea parului excesiv in zone ca urechile si narile, dar Dr. David Liebovitz, profesor asociat de medicina la Universitatea Northwestern banuieste ca are legatura cu hormonii si ciclul vietii al parului.

Parul creste in trei stagii: anagena, catagena si telogena. Intai, celelele de par cresc si de divid in faza anagena. Parul de pe cap ramane, normal, in faza anagena pentru o perioada lunga de timp, timp de cativa ani. Parul de pe brat, insa, va ajunge in faza catagena in cateva saptamani. Atunci parul se opreste din crescut si face tranzitia catre faza telogena inactiva. Parul se opreste din crescut si, intr-un final, cade natural.

Liebovitz este de parere ca unele tipuri de par dezvolta o sensibilitate anagena pe masura ce imbatranim. Expunerea pe termen lung a foliculilor piloase catre hormoni ca testosteronul va produce un dezechilibru in perioada de crestere, lucru care duce la lungirea parului de pe corp. De aceea parul din nas, ureche sau sprancenele pot ajunge la asemenea proportii pe masura ce imbatranim, daca nu le tundem.

Cresterea parului poate sa fie extrem de sensibila fata de hormonii masculini, potrivit Dr. Sarah Baker, asistent universitar de dermatologie la Universitatea Northwestern: „Testosteronul este produs in folicule piloase si diferite zone de par de pe corp raspund la testosteron diferit.” Potrivit acesteia, testosteronul provoaca cresterea parului in zone ca barba, cea pubiana, axiala si duce la micsorarea parului de pe cap, care cade sau slabeste.

Potrivit Dr. Liang Ma, profesor de dermatologie la Universitatea Washington din St. Louis, nu exista nicio dovada care sa ateste ca pe masura ce imbatranim, devenim mai parosi. Tipul si densitatea parului de pe corp variaza in functie de rasa: „Asiaticii nu au aproape deloc par. Negrii au par cret, in timp ce asiaticii au par drept. Unii isoformi in structura formei parului difera intre grupurile etnice care duce la modurile diferite in care arata.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *