Un studiu realizat in anii 1980 sustinea ca baietii si fetele se nasc, in cea mai mare parte, asemanatori din punct de vedere cognitiv. Astfel, ceea ce i-a diferentiat pe acestia a fost societatea si credinta parintilor. De atunci, majoritatea cercetarilor au ales sa studieze acest subiect. Astfel, cea mai mare parte a psihologilor din ziua de azi sunt de acord ca exista o serie de diferente intre creierul de sex masculin si cel feminin. „Barbatii si femeile socializeaza diferit, iar contributia psihologiei nu este chiar zero”- declara Diane Halpern, profesor de psihologie de la Colegiul Claremont McKenna din California, care a studiat diferentele cognitive de gen timp de 25 de ani. Aceasta sustine ca cel mai mult conteaza contributia biologiei la aceste diferente.

Diferente confirmate

Cea mai mare parte a diferentelor de gen care circula in constiinta populara au mai mult suport fata de altele. Astfel, in majoritatea grupelor de varsta, specii si natii, barbatii au tendinta de a fi mai buni la abilitatile spatiale. De exemplu, dominatia de sex masculin reuseste sa vizualizeze un obiect 3D in mintea lor, aceasta fiind una din diferentele majore, care a fost descoperita inca de acum 35 de ani. De asemenea, din cauza ca barbatii au viziune in spatiu, acestia se descurca mai bine la orientare si la navigatie cu ajutorul punctelor cardinale si atat.

Pe de alta parte, femeile au tendinta de a fi mai fluente din punct de vedere verbal si au o memorie mai buna asupra obiectelor. Halpern sustine ca femeile „sunt mai bune in a-si aminti unde si cum au lasat lucrurile”. Femeile dar si femelele din alte specii sunt susceptibile de a naviga cu ajutorul unor repere. Oamenii de stiinta doresc sa mentioneze ca nu exista „un sex mai inteligent decat celalalt”. In general, dupa realizarea a mai multor studii, diferentele incep sa scada pe masura ce inaintam in viata, astfel ca oamenii incep sa invete mai multe lucruri pe masura ce cresc, indiferent de sex.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *