Vremea a inceput sa se cam raceasca iar iarna isi intra in drepturi incetul cu incetul. De altfel, meteorlogii anunta ca vremea se va raci extrem de tare, astfel ca nu va fi de mirare ca in zonele de munte se vor intalni conditii perfecte pentru precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. Ei bine, schimbarea de temperaturi si de precipitatii- de la forma lichida la cea solida- impune si o serie de schimbari in randul soferilor din regiune. Astfel, nu exista o data anume, insa legea sustine ca soferii trebuie sa isi schimba cauciucurile de vara la cele de iarna, pentru a adapta masina la conditiile din trafic.
Deocamdata, se vorbeste de temperaturi extrem de scazute de altitudinile foarte mari din Romania, adica la peste 1800 de metri, aici meteorologii vorbind deja de temperaturi ca valoare negativa. Daca nimeni nu este bucuros ca vara a trecut, ei bine, soferii pot fi cei mai suparati din acest punct de vedere, pentru ca sunt obligati, prin lege, sa ia masurile necesare: schimbarea cauciucurilor.
Cand se schimba cauciucurile?
Nu exista o data anume trecuta in lege care sa sustina ca de la o anumita data soferii trebuie sa treaca la anvelope de iarna. Insa, acestea trebuiesc schimbate odata ce temperatura ajunge la o valoare ce se mentine constant sub 7 grade Celsius, cu toate ca asfaltul este curat. Specialistii sustin ca de la aceasta valoare a temperaturii, cauciucurile de iarna prezinta o aderenta mai buna pe sosea.
Daca e sa ne informam in Ordonanta de Urgenta a Guvernului, aflam ca legea 5/2011 impune soferilor sa isi echipeze masina cu anvelope de iarna in sezonul rece, insa nu exista o anumita data, din moment ce utilizarea cauciurilor este conditionata de starea carosabilului. Soferii care totusi se risca sa conduca pe drumurile nationale fara anvelope potrivite pe timp de iarna risca sa plateasca o amenda intre 700 si 1600 de lei si confiscarea certificatului de inmatriculare. Totusi, trebuie de mentionat faptul ca politia nu are dreptul sa amendeze soferii care circula cu anvelope de vara pe timp de iarna, doar daca carosabilul este curat si uscat- cu toate acestea, agentul de politie poate interzice circulatia masinii daca pe sectorul unde te deplasezi sunt portiuni de sosea acoperite de zapada.
Legislatia din Romania accepta anvelope de iarna care au simbolul „M&S”, „M+S”, „M.S.” sau doar „MS”- initiala M provine de la cuvantul „mud”- adica noroi, iar S de la „snow”- adica zapada.