Cea mai mare contributie a lui Oskar Minkowski in domeniul medicinei a inceput cu un pariu si o balta de urina de caine. Daca sunteti nedumeriti, iata cum s-a intamplat:

In 1899, Dr. Oskar Minkowski s-a intalnit cu Josef von Mering, un coleg de-al sau. Dupa cum probabil fac doctorii cand se intalnesc unul cu altul, cei doi au inceput sa discute daca se poate supravietui in urma scoaterii pancreasului. Von Mering a spus „nein”, iar „Minkowski” a spus „da”. Iar pentru a dovedi ca are dreptate, Minkowski a scos pancreasul unui caine chiar in acea dupa amiaza.

Acum devin lucrurile interesante.

Caine a supravietuit, evident, dupa cum bine stim, din moment ce pancreasul poate fi extirpat. Dar, mai important, Minkowski a observat un lucru: gazele au inceput sa traga la urina cainelui de parca era sampanie de gaze. In timp ce majoritatea ne-am fi gandit ca gazele sunt dezgustatoare, Minkowski a avut buna idee sa testeze urina.

Ce a descoperit? Urina avea un continut ridicat de zahar, ceea ce insemna ca patrupedul avea acum diabet. Si din moment ce stia ca acesta fusese sanatos inainte de extirpare, a tras concluzia corecta ca era o legatura intre pancreas si diabet. Mai exact, si-a dat seama ca este ceva in pancreas care controleaza metabolismul zaharului in corp.A fost nevoie de inca 20 de ani pentru ca alti oameni de stiinta sa elucideze misterioasa substanta care controleaza nivelul de zahar in sange: insulina, dar nu ar fi reusit asta curand daca nu se gandea Minkowski sa scoata pancreasul unui caine.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *