Jaws

Cum a facut „Falci” sa ne fie frica de rechini

Filmele si cartile ne pot inspira si influenta mai mult decat am crede, uneori. Daca filme si carti precum seria „James Bond” ne fac sa vrem sa fim tipul bun care investigheaza cazuri speciale si il pedepseste pe tipul rau, sunt filme care ne afecteaza mai mult in rau, ducand la aparitia unor fobii total ridicole. Filme ca „Noaptea mortilor vii” ne-au facut sa ne fie frica de lucruri care nu exista, anume zombi. Insa o carte, respectiv un film, despre care probabil ca ati auzit, ne-au facut sa avem o frica irationala fata de un element real al naturii care nu prea are treaba cu noi, de fapt.

Romanul „Falci” de Peter Benchley este cartea care a facut intreaga planeta sa faca pe ea de frica, sa iasa la inot si apoi sa faca iar pe ea cand a aprut filmul.

Impreuna, echipa Benchley-Spielberg i-a consacrat pe Robert Shaw ca fiind cel mai smecher si pe Richard Dreyfuss ca fiind Richard Dreyfuss, tema din „Falci” ca fiind ultimul lucru pe care vrei sa-l auzi inainte sa mori si faptul ca marele rechin alb demonstreaza ca Mama Natura nu vrea decat sa ne extermine pe toti.

Ai crede ca oceanele lumii ar fi mai sigure acum ca filme si carti care au imitat tema „Jaws” au inspirat nenumarati pescari sa omoare rechini non-stop. Si chiar sunt. De fapt, lucrurile sunt acum atat de sigure, incat o treime din populatia de rechini a lumii se confrunta cu pericolul extinctiei, multumita, in mare parte, unui fenomen denumit „efectul ‘Falci'”.

In momentul in care a devenit evident faptul ca rechinii o luau din ce in ce mai mult pe calea pasarii Dodo, Peter Benchley si-a dedicat restul vietii pentru a atrage atentie faptului ca rechinii nu sunt asa de rai pe cat i-a prezentat el: „Stiam atat de putine atunci si am invatat atat de multe de atunci, incat nu as mai putea scrie aceeasi poveste azi.”

In Marea Mediterana, de exemplu, au fost confirmate 31 de atacuri impotriva oamenilor in ultimele doua … secole, iar majoritatea dintre ele nu au fost fatale.

De la lansarea cartii si a filmului, rechinii au ajuns sa fie inclusi pe lista speciilor pe cale de disparitie, din cauza a ceea ce Benchley a descris ca fiind o”ignoranta oamenilor asupra rechinilor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.