Instalatia de gaze se refera la partea de distributie (atat conducta, cat si bransament) si instalatia de utilizare (aceasta este partea vizibila a instalatiei care serveste obiectivul care trebuie alimentat). Instalatorii incalzire centrala si gaze monteaza, mentin si repara instalatiile de alimentare cu apa calda si rece, de gaze si canalizarea.
Un instalator gaze autorizat ofera o gama de servicii, incepand de la consultanta de specialitate si obtinerea avizelor si autorizatiilor, pana la proiectarea propriu-zisa. Acesta trebuie sa proiecteze, avizeze si execute instalatiile noi pentru consumatori (atat industriali, cat si casnici) care nu sunt inca alimentati cu gaze naturale, instalatiile de separare a consumului de gaze naturale pentru apartamentele care sunt amplasate in imobile cu o contorizare comuna si modificarile din cadrul instalatiilor deja existente (include renominalizarea, marirea sau modificarea traseului).
Atributiile instalatorului mai includ montarea contoarelor pasante in apartamentele din blocurile ce au contorizare comuna pentru a se stabili consumul la masina de aragaz, asigurarea de intretinere in urma efectuarii de revizii si verificari autorizate, potrivit legislatiei in vigoare (precum si intocmirea documentatiei in conformitate cu prevederile legale) si asigurarea interventiilor de urgenta in cazul observarii unor pierderi de gaze. Acesa trebuie sa monteze sistemul de protectie format din detectorul de gaz metan si de o electrovalava care are ca scop oprirea furnizarii de gaze in cazurile de avarie. Nu in ultimul rand, acesta ofera garantia si post-garantia instalatiilor de gaze instalate.
Acestia isi pot desfasura activitatea ca angajati cu contract individual de munca; activitatea se desfasoara pe santiere de constructii, iar timpul de lucru, in perioadele de varf de activitate pot depasi programul normal de lucru. In cadrul santierului, instalatorul apa, gaz, canal este subordonat maistrului sau unui sef de echipa si este in colaborare cu muncitorii din echipele care isi desfasoara activitatea pe santier.
O instruire continua poate avea ca scop actualizarea nivelului de cunostinte sau de necesitati legate de trecerea la o treapta de competente superioara din punct de vedere profesional. Aceasta instruire se poate realiza prin cursurile de formare profesionala, participarea la prezentari ale producatorilor de echipamente si targuri cu profil de constructii, citirea revistelor de specialitate sau, mai nou, prin simpla utilizare a internetului.
Ce intrebari trebuie sa-ti pui inainte de a angaja un instalator?
- Are o diploma de calificare de instalator sanitar?
- Are o experienta de cativa ani, aprobata prin acte?
- Are o lista de clienti care sa il poata recomanda?
- Are o asigurare in caz de daune?
- Lucreaza organizat? Are un sistem profesional de organizre si derulare a lucrarilor necesare?
Daca vei pune aceste intrebari si vei primi raspunsuri pozitive, operatiunea va decurge perfect, fara nicio problema. Succes!