cancer-inaltime

O echipa de oameni de stiinta de la Karolinska Institutet si Universitatea din Stockholm, Suedia, au concluzionat ca inaltimea oamenilor determina o crestere a riscului fata de cancer. „In studiul pe care l-am realizat, am ajuns la urmatoarea concluzie: pentru fiecare 10 centimetri de crestere in inaltime, riscul fata de cancer creste si el cu 18% in cazul femeilor si cu 11% la barbati”- sustin oamenii de stiinta.

Studiile din trecut au demonstrat ca oamenii mai inalti sunt mai predispusi in dezvoltarea unor diferite forme de cancer, inclusiv cancer de san- sustin oamenii de stiinta. Pentru a investiga acest lucru, o echipa condusa de Emelie Benyi, doctorand la Karolinska, a examinat dosarele medicale a unui grup mai mare de oameni- un numar total de 5.5 milioane de barbati si femei, toti nascuti in Suedia intre anii 1938 si 1991, analizandu-i in functie de inaltime: de la 100 cm si pana la 225 cm. „Am descoperit ca riscul pentru cancer este mult mai mare in randul oamenilor mai inalti”- sustin autorii studiului.

Cu fiecare 10 cm mai multi in inaltime, riscul de cancer a prezentat o crestere de 18% la femei si 11% la barbati, iar, atat pentru femei cat si pentru barbati, riscul de a dezvolta melanom a crescut cu pana 30% pentru 10 cm de inaltime, in timp ce femeile cu 20 de cm mai inalte au prezentat un risc cu 20% mai mare de a dezvolta cancer la san, fata de cele mai mici de statura.

Legatura dintre cancer si inaltime

Derutat de aceste valori? Oamenii de stiinta sustin ca estimarile riscurilor sunt comparatii, nu riscuri absolute, astfel ca ofera acest exemplu: femeile suedeze prezinta cu risc de 10% de a dezvolta cancer de san pe toata perioada vietii lor- aceasta estimare stiintifica a fost realizata pe femei cu o inaltime de 170 cm.

„Potrivit datelor noastre, unde cancerul de san a crescut cu 20% pentru fiecare 10 cm de inaltime, femeile cu o inaltime de 160 cm ar avea un risc de 8% de a dezvolta cancer, in timp ce cele cu o inaltime de 180 cm sunt mai susceptibile cu 12% de a avea cancer”- sustin oamenii de stiinta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *