disparitie insule

Cresterea nivelului marii inseamna disparitia insulelelor?

„Daca ar fi sa te confrunti cu amenintarea disparitiei propriei tale natii, ce ai face?” Asta este intrebarea adresata de catre Enele Sopoaga, prim ministrul unei natiuni insulare din Pacific, ce poarta numele de Tuvalu. Acesta a adresat intrebarea respectiva in timpul unei conferinte a Natiunilor Unite in Lima, Peru, anul trecut in decembrie.

Este o intrebare asupra careia lideii statelor insulare din Pacific isi fac o multime de griji, de mai multe decenii. Din moment ce incalzirea climatica inseamna o crestere a nivelului marii, statele insulare se confrunta cu o problema reala in viitor- sau poate ca nu va ai exista niciun viitor pentru ei?! Oficialii din Tuvalu, care se afla la 965 kilometri la nord de Fiji, au ajuns sa fie cele mai critice voci care blameaza emitatorii de gaze cu efect de sera, si anume liderii industriali cu o imporanta majora in lume: cei din Statele Unite si China. Astfel, cei din Tuvalu au acuzat aceste state pentru ca nu iau niciun fel de masura pentru a reduce emisiile, contribuind din ce in ce mai mult la topirea ghetarilor si cresterea nivelului apelor oceanelor si a marilor.

Dispar Insule?

„Duc o povara si o responsabilitate uriasa. Ma tine treaz noaptea. Vom supravietui oare? Sau poate ca vom dispare sub apele marii?”- intreaba Sopoaga delegatii conferintei din Peru. Ei bine, acestea sunt intrebari cu o incarcatura de disperare extrem de mare. Insa, cat de mare este amenintarea? Sunt natiunile insulare, cum este si Tuvalu, destinate sa se scufunde sub valurile apelor?

In conformitate cu o echipa de cercetatori din Noua Zeelanda, se pare ca nu neaparat. Geomorfologul Paul Kench, de la Universitatea din Auckland, impreuna cu colegii sai din Australia si Fiji, au studiat de foarte mult timp modul in care insulele Pacifice raspund la cresterea nivelului marii. Acestia au descoperit ca insulele de corali se schimba forma si se deplaseaza, ca raspuns la schimbarile de sedimentare, astfel ca foarte multe dintre acestea cresc in dimensiuni, nu scad- pe masura ce nivelul marii creste. Acest lucru inseamna ca cele mai mult insule- in special cele mai putin dezvoltate- ar putea, de fapt, sa se umfle odata ce nivelul marii creste, iar acest lucru este un lucru incurajator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.