Vaci
Vaci

Cresterea animalelor se sprijina in mare masura pe pasunile si fanetele naturale, la care se adauga plantele furajere.
Pasunile si fanetele naturale, care detin aproximativ 4,93 milioane ha (anul 2002), se diferentiaza pe etaje de altitudine:

a. pasunile si fanetele montane, cele mai productive si cu suprafetele cele mai mari (peste 80% din total);

b. pasunile si fanetele de deal, cu productie mai redusa, datorita degradarii acestora prin suprapasunat si prin eroziune;

c. pasunile si fanetele de campie, reprezentate prin islazurile comunale din preajma satelor;

d. pasunile de lunca.

Plantele furajere sunt raspandite, in general, in regiunile agricole de campie si dealuri putin inalte, deoarece pasunile si fanetele naturale au ponderi reduse. Dintre nutreturile cultivate, lucerna se cultiva in Campia Romana, sudul Dobrogei, Campia Banatului, Campia Jijiei. Trifoiul se cultiva in zonele cu climat rece si umed din Podisul Transilvaniei si Podisul Sucevei, borceagul, porumbul pentru insilozare si radacinoasele de nutret in Campia Romana, Podisul Moldovei si in regiunile cu intensa crestere a vacilor de lapte. Acestora li se adauga nutreturile concentrate: boabe de porumb, ovaz, orz etc.

Bovinele, cu efectivul cel mai diminuat intre principalele specii de animale din tara noastra se cresc, in continuare, indeosebi in regiunile mai inalte (montane, colinare, de podis), pe baza, in principal, a pasunilor si fanetelor naturale. Se remarca nordul Moldovei (indeosebi Podisul Sucevei si sudul Campiei Moldovei), Maramuresul, nordul (judetele Cluj si Bistrita) si estul Transilvaniei (judetele Covasna si Harghita).

Ovinele si caprinele. Ovinele au o raspandire conditionata de adaptabilitatea raselor (turcana la munte, merinosul de campie), de folosinta principala pentru care sunt crescute si de traditii. Principalele rase de oi sunt: merinos, tigaie, turcana, karakul pentru blanite. Cele mai mari efective de ovine se cresc in Dobrogea, estul si sudul Campiei Romane, Campia de Vest, estul Moldovei – judetele Botosani, Iasi, Vaslui (rasa karakul) si unele zone montane de traditie (Marginimea Sibiului). Cele mai mari efective de ovine (crestere intensa) se cresc in judetele Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Teleorman, Dolj, Timis etc.

Porcinele au, in general, o raspandire legata de zonele de cultura a porumbului si cartofului, care constituie hrana de baza. Se remarca Banatul (judetele Timis, Arad, Bihor), estul Campiei Romane (Ialomita, Calarasi, Braila), Transilvania (indeosebi judetele Mures si Brasov), nordul Moldovei.

In Romania se practica, de asemenea, cresterea cabalinelor , atat a celor pentru tractiune, cat si a celor de rasa (in hergheliile de la Rusetu, Cislau, Mangalia, Sambata de Jos s.a.)

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *