crearea universuluicrearea universului

Mitul:

Biblia nu detine monopolul asupra acestuia – fiecare cultura are un mit al creatiei, ceea ce are sens, pentru ca de la inceput timpului copiii i-au intrebat pe parinti de unde vine lumea si trebuiau sa le spuna ceva. Nu poti sa nu le zici nimic, chiar daca traiai intr-o era in care stiinta iti daduse exact zero informatii despre acest subiect. Suntem oameni, nu ne sta in fire sa recunoastem ca nu stim.

Asa ca vechii egipteni le spuneau copiilor ca: „O floare de lotus a iesit din mare in urma unei interactiuni explozive cand era bulb. Atunci, floarea de lotus s-a deschis si a iesit Khepri.” (Khepri fiind deitatea care da nastere creatiei). La mii de kilometri departare, chinezii le spuneau copiilor ca „Un ou cosmic a aparus in haos acum 18.000 de ani. Cand oul cosmic s-a spart, P’an-Ku a iesit” (din nou, P’an-Ku este deitatea care a creat universul).

Si, desigur, avem Geneza, care vorbeste despre un univers gol si fara forma, apoi Dumnezeu a adus lumina, materia si viata.

E remarcabil cat de universale aceste mituri ale creatiei sunt, fie ca sunt chinezesti, egiptene sau hinduse, fie ca e vorba de un pantec de aur, un ou cosmic sau o floare inflorita, toate pleaca de la aceeasi idee, daca stii cum sa formulezi.

La inceput, nu exista decat haos, adesea fiind reprezentat de ocean. Apoi, brusc, un/o (substantiv) a aparut din ocean/nimic in urma unui eveniment/brusc. Apoi, (acelasi substantiv) a erupt, s-a deschis, s-a crapat etc si o zeitate a aparut, care a inceput procesul vietii.

Stiinta:

Oricat de fantastice sunt acele variante mitice, mecanica moderna a teoriei Big Bang-ul modern sunt remarcabil de similare. La inceputul universului, nu exista nimic. Nici macar spatiu gol – pur si simplu nimic. Apoi, brusc, un atom primar s-a format si a explodat, aparand universul si, treptat, viata, respectiv, lumea pe care o stim in ziua de azi. Teoria stiintifica este incredibil de apropiata de miturile antice.

Fie ca practici sau nu religiile de mai sus mentionate, trebuie sa recunosti ca banuielile popoarelor antice au fost destul de apropiate de adevar, mai ales pentru niste oameni care te-ar fi ars pe rug daca le-ai fi aratat un telescop.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *