adolescent

Comportamentul adolescentilor

A te descurca cu comportamentul adolescentilor poate fi foarte dificil uneori. Cei care intra in contact cu asa ceva il compara cu mersul pe coji de oua si il considera un lucru de care ar trebui sa iti fie frica. Dar aceasta nu e o abordare tocmai corecta. Multi nu realizeaza ca adolescenta este o varsta caracterizata preponderent de confuzie, e o varsta la care se petrec modificari fizice, psihologice si comportamentale, datorate eliberarii diversilor hormoni. Este asadar o perioada nici de copil, nici de adult, ceea ce face descurcarea cu adolescentii un lucru foarte dificil.

Adolescentii nu sunt de temut, de fapt o persoana ar trebui sa caute sa ii inteleaga in asa fel incat solutiile de a trata acest comportament adolescentin sa poata fi gasite. Odata ce ai inteles cum e sa fii in locul lor inveti si cum sa te descurci cu ei.

Primul si cel mai important lucru este intelegerea comportamentului. Acest lucru te va pune pe directia de urmat in continuare. Cum am spus si la inceput, adolescentii sunt marcati de toate schimbarile petrecute in viata lor in acel moment, incat se lupta cu ei insisi in unele momente. De aceea intelegerea faptului ca e o perioada dificila si confuza te va ajuta sa gasesti o cale de comunicare.

Daca nu reusesti sa iti petreci timpul si sa inveti sa interactionezi cu ei suficient pentru a crea o legatura, nici nu te vei putea macar apropia. Adolescentii au nevoie sa ii intelegi in primul rand si sa stie ca esti acolo pentru ei. Daca te percep ca pe cineva care nu ii intelege, atunci iti vor inchide toate usile. Astfel te vei gasi pus intr-o situatie foarte dificila.

Sprijinul si respectul au de asemenea un rol important. Multi parinti incearca si de cele mai multe ori iau deciziile in locul copiilor lor. Acest lucru trebuie incetat si le trebuie permis sa ia propriile decizii, chiar daca uneori sunt gresite si le vor provoca suferinta, trebuie sa invete din propriile greseli.

Sa fii acolo pentru ei nu inseamna ca trebuie sa exagerezi. Aminteste-ti ca esti parinte si lasa-i sa stea cu grupul lor de prieteni deoarece le va fi mai usor sa invete abilitati si sa imparta impresii cu cei de varsta lor stiind ca esti tot timpul acolo pentru ei.

Tinerea sub supraveghere este un alt aspect, uneori adolescentii nu vor spune ca au o perioada grea la scoala, e de datoria parintilor sa verifice si sa observe aceste lucruri. Strictetea este si ea necesara in momentele potrivite, trebuiesc stabilite niste reguli si niste principii pe care ulterior le vor aprecia.

Adolescenta poate fi foarte infricosatoare atat pentru parinti cat si pentru copii, dar daca se evita greselile generale de comportament mentionate, se va trece cu bine si de aceasta perioada.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *