Alunecarile de teren ridica foarte multe probleme, mai ales in Romania care pare a se confrunta cu astfel de procese geomorfologice in fiecare zi. Fie ca este din lipsa de interes a autoritatilor, fie ca nu s-au facut destule cercetari intr-o anumita zona, Romania ramane surprinsa de fiecare data sa vada ca un proiect finalizat este distrus in totalitate din cauza actiunilor alunecarilor de teren.
Pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenul de „alunecare de teren”, acestea reprezinta fenomene naturale cu risc ridicat si se caracterizeaza prin deplasarea terenului de pe versanti. De altfel, aceste fenomene neplacute pot sa apara din cauza ploilor abundente. Astfel, pamantul devine mai moale si incepe sa se desprinda de pe versant; din cauza defrisarilor excesive- mai ales in Romania, aceasta problema este de ordin major. In ultimul rand, din cauza cutremurelor- asa cum au fost si cele care au avut loc in Nepal, in primarava anului 2015, unde au murit o multime de oameni, problemele privind defrisarea padurilor, dar si conditiilor meteorologice tind inca sa existe si sa cauzeze dezastre.
Cu toate ca in Nepal lucrurile au fost luate prin surprindere, nu acelasi lucru se poate spune si in Romania, unde o alunecare de teren poate fi observata cu ceva timp inainte, aceastea deplasandu-se, in medie, cu 1.5- 3 m/s, ceea ce inseamna ca exista suficient timp pentru a se realiza o strategie de combatere a unei astfel de probleme. Cu toate acestea, avand in vedere ca Romania doreste sa reintroduca in circuitul productiv terenuri mai noi, cele degradate necesita intretinere sau amenajare speciala, astfel incat sa fie valorificate in mod corespunzator.
Lucrari de combatere a alunecarilor de teren
Lucrarile ce pot fi realizate pentru a imbunatati calitatea solului de pe versantii afectati de eroziune in suprafata- adica alunecari de teren- pot fi clasificate in urmatoarele tipuri: lucrari de valorificare, de amenajare sau de combatere.
Importanta acestor fenomene este una extrem de mare pentru Romania, dar nu numai, existand o multime de alte zone geografice care se confrunta cu aceasta problema geomorfologica.
Insa, in astfel de situatii se poate apela la o companie specializata in domeniu, cum este si compania ce poate realiza fundatii speciale vippls, printre care lucrari de mediu, consolidari, lucrari maritime, impermealizari etc. Compania Vippls si-a inceput activitatea in anul 1967, fiind o societate ce este specializata in toate sectoarele de fundatii speciale, a studiilor geologice si a lucrarilor maritime.
Asadar, compania VIPPLS utilizeaza echipament de ultima generatie ce respecta normele de calitate si ofera o gama larga de lucrari printre care: palplanse din otel si din beton, piloti batuti si executati la fata locului, minipiloti si ancore, piloti prefabricati tronconici si cilindrici din beton armat centrifugat si vibrat, piloti forati, CFA, CSM, FDP, CSP, soil mixing, injectari, piloti ultratons, jet grouting, pereti realizati prin metoda soil-nailing (plase si ancore pasive) si pereti diafragme (pereti mulati).