Cele sapte pacate
Cele sapte pacate

Tinand cont de faptul ca Biblia Crestina este cea mai bine vanduta carte din lume, e surprinzator cat de putini oameni stiu ce scrie de fapt in ea. Sau poate totusi ca nu – e totusi un text complicat, compilat in mii de ani, lung cat primele cinci carti „Harry Potter”. Chiar si pentru un except, sunt multe lucruri de analizat … si o multime de lucruri, nici nu sunt incluse.

Multe dintre povestile si personajele pe care oamenii le asociaza cu Bibila au aparut din cauza deformarii de catre trecerea timpului si a culturii pop, de fapt. De exemplu …

Probabil stiti despre „cele sapte pacate capitale” din filmul „Se7en”, chiar daca nu ati pus piciorul intr-o biserica. Acestea sunt cele mai groaznice pacate pe care le poti comite: imbuibarea, mandria, pofta carnala, lacomia, mania, lenevia si invidia. Daca le vei cauta prin Biblie, te astepti sa le gasesti dupa Cele 10 porunci, insa, poti sa cauti cat vrei. Daca cineva i-ar fi spus asta personajului lui Kevin Spacey pe la inceput, l-ar fi scutit de luni de zile de munca.

Daca stai sa te gandesti, aceste sapte pacate sunt destul de cuprinzatoare, de parca fiecare rau la care te poti gandi ar putea sa cada intr-o categorie sau alta. Si exact asta era ideea – cele sapte pacate, nu sunt o lista de reguli din Biblie, ca Cele zece porunci. Acestea au fost formulate de catre Biserica medievala ca un mod usor de a categoriza pacatele.

Deci, pacatele de moarte au fost dictate in secolul al VI-lea de Papa Grigorie I cel Mare, care dorea sa realizeze o lista scurta a pacatelor de baza, un fel de tabel periodic cu ce-L poti supara pe Dumnezeu. Apoi, precum multe alte lucruri care credeai ca au provenit direct din gura Domnului, cele sapte pacate au facut tranzitia din mitologie obscura catre canonul biblic, cand Dande a scris poemul epic „Divina comedie”, foarte cunoscut pentru capitolul „Infernul”. Aici, iadul este impartit in sapte cercuri, fiecare bazat pe cate un pacat capital. Nici cele sapte cercuri nu sunt de gasit in Biblie, apropo.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *