Evident, sa dai nastere necesita mai mult efort decat sa respiri. Dar cand realizezi ca pana si idioata de caprioara care a incercat sa sara in fata masinii tale luna trecuta a reusit sa faca un pui, speri ca omul modern stie ce si cum sa faca. Astazi, majoritatea femeilor nasc in pozitia de litotomie, o pozitie ciudata in care trebuie sa stai intinsa pe spate cu picioarele ridicate in aer.
Dupa optiunea de a-ti lega picioarele impreuna fedeles, aceasta este cea mai proasta pozitie in care poti sa dai nastere. Si asta nu e opinia unor hippioti care cred ca nasterea ar trebui sa implice delfini si lumina lunii. Organizatia Mondiala de Sanatate a descris litotomia ca fiind clar daunatoare si a recomandat sa fie eliminata.
Si, cand te gandesti la asta, nu e greu de vazut de ce. Femeia fiind pe spate, bebelusul se lupta, de fapt, contra greutatii, pentru a iesi in lume – si nu e ca si cand acesta doreste foarte mult sa iasa dintr-o lume in care respirataul si mancatul sunt probleme rezolvate. Rezultatul este o nastere mai dificila, ca sa nu mai vorbim de rupturi de vagin.
Si de parca asta nu suna destul de oribil, ca rezultat al celor care stau langa mama si striga „Impinge!”, durerile nasterii cresc si pot sa apare probleme cu perineul, in timp ce nivelul de oxigen care ajunge la fetus scade.
Deci, de ar trebui sa facem? Aceasta pozitie a devenit un standard al medicinii moderne, in mare, pentru ca le ofera doctorilor accesul neristrictionat catre vagin. Chestia este ca nascutul copiilor este precum conceperea copiilor – nu exista o pozitie care sa fie potrivita pentru fiecare situatie. Organizatia Mondiala de Sanatate recomanda oferirea posibilitatii de miscare in timpul travaliului si sa-si schimbe pozitia dupa cum considera femeia ca ar fi necesar.
Dar stiinta ne spune ca pozitiile in care nu stai intinsa reduc rupturile si ca o pozitie ghemuita, de obicei, mareste pelvisul cu 10%.