Cercetatorii au descoperit foarte multe planete din Univers, fiecare cu seria sa unica de caracteristici. Se estimeaza ca sunt sute de mii, de nu chiar milioane de planete in Univers. Nimeni nu le stie numarul exact. Totusi din cele cunoscute pana acum cateva dintre ele sunt cu adevarat unice si deosebit de interesante.

KOI-314c

Desi are un nume care se aseamana mai mult cu un protocol din filmele SF, aceasta planeta este categorizata ca fiind cea mai usoara planeta cunoscuta. Desi are aproximativ aceeasi masa ca Pamantul, aceasta are o atmosfera foartee „pufoasa” alcatuita din hydrogen si helium ce o face cu 60% mai mare decat lumea noastra. Este posibil ca atmosfera planetei sa fi fost mai mare odata dar acum s-a micsorat in timp.

TrES-2b

O alta planeta, un alt nume desprins din filmeele SF. TrES-2b este delcarata ca fiind cea mai intunecata planeta descoperita pana acum. Chiar daca este destul de apropiata de steaua sa, plante este foarte intunecata. In sistemul nostru solar Mercur este considerata ca fiind cea mai intunecata planeta. Aceasta reflecta doar 10% din lumina Soarelui, si oamenii de stiinta au crezut ca o planeta mai intunecata ca Mercur nu vor gasi. In cazul de fata acestia s-au inselat cand au descoperit TrES-2b care reflecta  mai putin 1% din lumina stelei sale. Pana si carbunele sau culoarea neagra in sine reflecta mai multa lumina.

Oamenii de stiinta nu sunt siguri daca aceasta situatie se datoreaza faptului ca are o atmofera prea inchisa la culoare sau daca aceea este adevarata culoare si suprafata a planetei. Unele teorii sugereaza existenta unei cantitati foarte mari de sodiu sau oxis de titan in stare de gaz. Astfel s-ar explica de ce planeta este una care reflecta atat de putin lumina. Este putin posibila existenta vietii pe planeta dar cercetatorii spera sa gaseasca mai mult informatii referitoare la planeta in curand.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *