Te-ai intrebat vreodata de ce pielea ta capata un alt aspect cateodata? Pielea este cel mai mare organ al omului, insa problemele de piele de pe fata sau de pe maini adesea sunt trecute cu vederea. Ingrijirea pielii nu inseamna o incetinire a imbatranirii premature si a mentinerii unui aspect tanar si suplu ci este, de asemenea, si o bariera de protectie in fata toxinelor din mediul inconjurator- care sunt mai ridicate in orasele mai mari, unde calitatea aerului este scazuta.
De asemenea, pielea este un organ fantastic care ofera semne si ne avertizeaza ca ceva nu este in regula cu organismul nostru. De exemplu, punctele negre de pe piele pot sa apara ca rezultat al schimbarilor interne, sau atunci cand corpul nostru nu functioneaza asa cum trebuie.
Cine este responsabil de aspectul neplacut al pielii?
Contraceptivele- O inventie foarte mare a omenirii care a reusit sa ne transforme viata destul de mult, este pilula contraceptiva, care are mai multe beneficii pentru sanatate, printre care reglarea menstruatiei, previne acneea si protejeaza de unele forme de cancer. Cu toate acestea, hormonii din contraceptive pot declansa o boala numita melasma, o problema cronica a pielii care cauzeaza eruptii cutanate maronii pe fata dar si umflaturi. Hormonii din pilule par sa contribuie la productia de melanina- pigmentul care inchide culoarea pielii.
Esti insarcinata- Hormonii se schimba odata cu sarcina, iar in cazul celor mai multor femei, sarcina este insotita de o modificare a tenului si a pielii lor. Melasma este o boala care afecteaza femeile gravide, insa are tendinta sa se vindece la mai putin de un an de la nastere. Din cauza faptului ca circulatia sangelui este foarte crescuta in timpul sarcinii, o femeie se poate confrunta cu cresterea numarului de vase de sange foarte mici de la nivelul pielii, care arata ca niste pete rosii.
Consum de alcool- efectul alcoolului asupra pielii este unul de neimaginat- de la efectele sale imediate, cum ar fi pronuntarea vaselor de sange- pana la schimbari care genereaza leziuni cronice la nivelul organelor interne, provocate de consumul de alcool. Avand efecte destul de mari asupra ficatului, consumul de alcool poate creste numarul de vase de sange sparte, in special in partea de sus a corpului. La nivelul fetei, consumul excesiv de alcool poate sta la baza aparitiei cuperozei.